1-7 Mart Deprem Haftası'nda inşaat sektöründen çağrı: Kentsel dönüşüm acilen hızlanmalı

Kahramanmaraş depremi, 'kentsel dönüşümün' önemini bir kez daha ortaya koydu. Depremle mücadelenin güçlü yapılar ve güçlü toplum bilincinin inşa edilmesiyle mümkün olacağını belirten inşaat sektörü temsilcileri, bu kapsamda da kentsel dönüşümün acilen hızlandırılması çağrısında bulundu.

Türkiye dünyanın en etkin deprem kuşaklarından birinde bulunuyor. Toplum genelinde farkındalık yaratmak ve deprem bilinci oluşturmak için her yıl 1-7 Mart haftası 'Deprem Haftası' olarak anılıyor. Kahramanmaraş merkezli iki büyük ve Hatay merkezli yine iki depremin meydana geldiği bu yıl ise deprem hatfası nedeniyle verilen mesajlarda ilk gündem maddesi 'kentsel dönüşüm' oldu.

Kentsel dönüşümün 'afet' odaklı ele alınarak acilen tamamlanması çağrısında bulunan Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Türkiye'de 400 binden fazla müteahhit bulunduğunu ve bunların bir kısmının hiç eğitim almamış kişiler olduğunu söyledi. 1999 öncesi şartnamelerle yapılmış çok büyük yapı stoğu bulunduğuna dikkat çeken Eren, vatandaşın inisiyatifine bırakılmadan güvensiz yapıların hızla tahliye edilerek dönüşümün devletin desteğiyle gerçekleştirilmesine ihtiyaç olduğunu söyledi.

BİLİNÇ SEFERBERLİĞİ

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu da depremlerin Türkiye'nin kaçınılmaz bir gerçeği olduğunu ve bu gerçeğe uyum sağlayabilecek güçlü binaları inşa edebilmek için buna göre bir denetim mekanizmasını hayata geçirmenin önemli olduğunu söyledi. Deprem konusunda bir bilinç seferberliği oluşturulması gerektiğini belirten Küçükoğlu, bunun için de iz bırakacak programların hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

RİSKLİ YAPI STOKU

Kahramanmaraş merkezli depremde yıkılan binaların büyük bölümünün 1999 yılı öncesi yapılan ruhsatlı ve mühendislik hizmeti almayan kaçak yapılardan oluştuğunu belirten Müteahhitler Federasyonu Başkanı ve İZTO Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kahraman ise şunları söyledi: "Deprem yönetmeliğinden sonra yapılan binaların da yıkıldığını gördük. Dikkate almamız gereken bence bu binalardır. Yapı denetim ve tüm mühendislik hizmetlerini alan bu binalar neden yıkıldı? İzmir ve İstanbul başta olmak üzere; ivedi tedbirler almamız gerekiyor. Dönüşümü hızlandırmak gerekiyor. Riskli yapı stokumuz % 60'ın üzerinde. Kentsel dönüşüm yapamıyoruz, master planların yapılarak öncelik sırasına göre riskli yapı stokunu eritmemiz gerekiyor. Arsa üretmemiz gerekiyor. Tarım ve orman vasfını yitirmiş alanların kentsel dönüşüm rezerv alanı olarak planlanması ve arsa üretilmesinin sürece önemli katkı sağlayacağını düşünüyoruz."

297 BİNANIN YIKIMI TAMAM

Bursa'da, Osmangazi ve Yıldırım ilçelerinde riskli olduğu tespit edilen binalardan 297'sinin kentsel dönüşüm projesiyle yıkımının tamamlandığı, 310 yapının daha yıkılacağı bildirildi. Bursa Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, İstanbul Caddesi'nde de 55 bina ile 140 bağımsız bölümün yıkıldığı duyuruldu.

AFET FONU BU HAFTA MECLİS'TE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın partisinin TBMM Grup Toplantısı'ndaki konuşmasında duyurduğu Afet Yeniden İmar Fonu'nun detayları netleşti. Buna göre, bağış, yardım ve hibeler bu fonda bir araya getirilecek. Afet bölgesinin altyapı ve üstyapı çalışmaları bu fondan karşılacak. Bütçede fona özel bir ödenek ayrılacak ve diğer fonlardan aktarım yapılabilecek. Fonun yönetim kurulu ise ilgili Bakanlardan oluşacak. Fonun kurulmasına ilişkin teklifin bu hafta içerisinde Meclis'e gelmesi bekleniyor.