6 ayda yüzde 17 arttı!
Türkiye dünyada konut fiyatlarının en hızlı arttığı ülke oldu. Peki konutta dünya birinciliği nasıl geldi? Müthiş bir dalga mı yakalandı?
Dünyada konut fiyatlarının en çok arttığı ülke Türkiye oldu. Bir yılda konut fiyatları yüzde 27.3 oranında arttı. 6 aylık dönemde de yüzde 17.0’lik artışla yine ilk sırada yer alıyoruz.
Habertürk Gazetesi köşe yazarı Abdurrahman Yıldırım, bugünkü köşesinde konut satışlarını kaleme aldı.
İşte Abdurrahman Yıldırım'ın 'Oto ve konutta dünya birincilikleri nasıl geldi?' başlıklı yazısı...
Dünyada otomobil satışlarıyla ilgili tabloyu Cüneyt Başaran Twitter’dan paylaşarak ilk pası verdi. Eylül itibariyle son bir yılda dünyada satılan otomobiller yüzde 21.2 azaldı.
-Otomobilden daha büyük harcamayı gerektiren konut piyasasında aynı durum söz konusu. Küresel çapta konut fiyatlarını izleyen ve yayımlayan The Knight Frank’ın üçüncü çeyrek itibariyle hazırladığı tabloda ülkemiz ilk sırada çıkıyor. Yani Türkiye dünyada konut fiyatlarının en hızlı arttığı ülke.
-Bitişikte 56 ülkenin yer aldığı bu tabloya göre eylül sonu itibariyle bir yılda konut fiyatları yüzde 27.3 ile en çok Türkiye’de arttı. 6 aylık dönemde de yüzde 17.0’lik artışla yine ilk sıradayız. Son üç ayda ise yüzde 5.2 ile ikinci sırada yer alıyoruz. Yeni Zelanda yüzde 8.2 ile ilk sırada.
MÜTHİŞ BİR DALGA MI YAKALADIK?
-Otomobil satışlarında yüzde 70 gibi rekor artış yanında bir de konutta benzer durum olması ilk bakışta Türkiye’nin müthiş bir dalga yakaladığı görüntüsü veriyor.
-Çünkü bu iki harcama kalemi hane halkının en büyük harcaması veya yatırımı. Türkiye’de de aynı.
-Ama bunun da ötesinde otomobil ve konut ülkemizde, enflasyondan korunma aracı, reel yatırım aracı, tasarrufları finans sistemi dışına taşıma ve gizleme aracı, konut için vergiden kaçınmanın yolu da doluyor.
-Dolayısıyla dünya birinciliklerimiz doğru da, müthiş bir dalga yakaladığımız görüntüsü tartışmalı.
-Konutta ve otomobilde dünya birinciliğini nasıl sağladığımız ise açık. Negatif faiz uygulamasıyla hem TL mevduattan kaçınarak, hem de enflasyonun altında ticari ve tüketici kredileri vererek, toplam kredileri patlatarak yaptık bunu.
-Hem pozitif faiz alamadığımız için kendi tasarruflarımızı kullandık, hem de enflasyonun altındaki faiz oranlarından kredi kullandık. Borçlanarak otomobil ile konut aldık.
-Bu yılki GSYH’nın beşte biri kadar kredi büyümesine gidilmesinin karşılığında otoda ve konutta dünya birincilikleri geldi.