Artan malzeme fiyatları inşaat sektörünü nasıl etkileyecek?
Müteahhitler hayata geçireceği yeni projeler için ruhsatlarını alıyor fakat artan malzeme fiyatları nedeniyle inşaat süreci çok daha bir şekilde temkinli ilerliyor.
Dünyadaki emtia fiyatları, tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi kaynaklı lojistik ve tedarik sıkıntıları, iç piyasada artmaya devam eden döviz kurlarıyla yükselen talep; konut fiyatlarındaki artışı da tetikliyor.
Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre, müteahhitler en olumlu tahminle, yeni konutların yüzde 50’yi aşan fiyat farkıyla satışa çıkacağını bildirirken, dünyada bir stabilite sağlanamadığında ‘orta halli’ bir konutta metrekare fiyatının 20 bin TL'yi geçeceği endişelerinin oluştuğunu söylüyor. Artmaya devam eden malzeme fiyatları sebebiyle yeni projeler konusunda ‘temkinli’ bir hareket içine giren müteahhitler, arsa fiyatlarının yükseldiğini de söylüyor.
Resmi olarak açıklanan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre belediyelerin 2021 yılı ocak - eylül dönemlerinde vermiş olduğu yapı ruhsatlarında, bir önceki senenin aynı dönemine göre, bina sayısı yüzde 59.5, daire sayısı ise yüzde 33.4 oranında artış gösterdi. 2021 yılının ilk 9 ayında yapı ruhsatı verilen binaların toplam yüzölçümü 99.2 milyon metrekare olurken açıklanan bu rakamın 57.2 milyon metrekaresi konut şeklinde alındı. Sektörün öncüleri yeni projeleri için ruhsatlarını hazır ettiklerini fakat inşaat süreçlerinde çok daha temkinli olduklarını söylüyor.
Demir gösterge oluyor
Son zamanlarda sık sık gündeme gelen inşaat malzemesi fiyat artışlarında iki senedir önemli bir gösterge olan demir fiyatlarında yalnızca geçen iki hafta içerisinde 3 bin TL'ye yakın bir artış olduğunu dile getiren Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, 3 ay önce 6 bin 700 TL olan demir ton fiyatının 11 bin TL'yi geçtiğini kaydetti.
Altan Elmas yaptığı açıklamada bu fiyatın yaklaşık olarak iki hafta önce de 9 bin TL seviyesinde olduğunu dile getirdi.
‘İnşaat malzemesi fiyatı kurdan hızlı artıyor’ diye konuşan Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz da konuyla ilgili olarak, “Haziran ayında 3 bin 200 liranın üzerinde fiyatla aldığımız demirin tonunu, dün 11 bin 600 liradan aldık. Bu neredeyse 4 katlık bir artış anlamına geliyor. Yeni konutlarda üretim maliyetinden kaynaklı fiyatlar oldukça yüksek olacak. Hatta dünyada tüm sıkıntılar bu şekilde devam ederse orta halli bir konutun metrekare fiyatının 20 bin liranın üzerinde, 25 - 30 bin lira arasına denk gelebileceğini değerlendiriyorum” diye konuştu.
Temkinli adımlarla sınırlı üretimYeni konutlarda fiyatların yükseleceğine değinen Altan Elmas, bu şartlar altında yeni konutların, inşaat çalışmaları tamamlanan projelere oranla yüzde 65’e kadar farkla satışa sunulabileceğini kaydetti.
Elmas sözlerini şu şekilde tamamladı: “Üstelik bu fiyat yansımaları, daha önceki gibi yüzde 5’ler seviyesinde kademeli başlamaz. Yüzde 15-20 olarak kademeli yansıtılmak durumunda kalınır. Müteahhitlerden 2017 dönemindeki gibi ciddi bir arz da beklememeliyiz. Sektör durmuyor ama temkinli adımlarla daha sınırlı üretim yapıyor. Gayrimenkul gibi fiziki varlıklar, korunma alanları olarak görülüyor. Tüketicinin talebi yüksek. Türkiye bugüne kadar pek çok sorunu atlattı. Mevcut kur oranlarının da bir dengelenme yaşamasını bekliyoruz”