Bahçeli konutlara pandemi piyangosu!
Bahçeli konutlara olan rağbet, Kovid-19 salgınında zirveye çıktı. Son 1.5 senede daha büyük, balkonlu ve müstakil bahçeli konut satışları uçuşa geçerken, bu evlerin fiyatları diğer konutlara göre 2 kat arttı.
Bahçeli konutlara olan rağbet, Kovid-19 salgınında zirveye çıktı. Dünya Gazetesi'nden Leyla İlhan'ın haberine göre; son 1.5 senede daha büyük, balkonlu ve müstakil bahçeli konut satışları uçuşa geçerken, bu evlerin fiyatları diğer konutlara göre 2 kat arttı.
Endeksa tarafından açıklanan verilere göre; Türkiye'de son 1 senede ev fiyatları yüzde 31,68 yükselirken, müstakil evler yüzde 64,43 oranında arttı. Böylece Türkiye'de müstakil konutların ortalama metrekare satış fiyatı 5 bin 801 Türk Lirasıi ortalama ev fiyatı 1 milyon 116 bin 200 Türk Lirası, yatırımın geri dönüş süresi 31 sene olarak belirlendi. Yükselişe geçen taleple beraber bahçeli evlerin genel konut pazarı içindeki payının da yükseldiğine dikkat çekildi.
Bahçeli konut bulmak zorlaşıyorKoronavirüs salgınıyla beraber evlerde geçirilen zamanın arttığını ve uzaktan çalışmanın yaygınlaştığını dile getiren Endeksa CEO’su Görkem Öğüt, konuya ilişkin şunları kaydetti:
“Bunun sonucu olarak daha büyük, balkonlu ve müstakil evlere talep arttı. Talep artışı hem konut fiyatlarının hem de arsa fiyatlarının artmasına sebep oldu” dedi. Talebin sonucu olarak bu tarz evlerde stokların azaldığını anlatan Öğüt, “Geldiğimiz noktada emlak danışmanları bu tür konut tiplerinde portföy bulmakta güçlük çekiyor.”
Yazlık kesimlerde artış daha yüksek olduUzaktan çalışmanın yaygın hale gelmesiyle yazlık bölgelere de çok fazla talep olduğunu bunun sonucunda en yüksek değer yükselişinin bu kesimlerde yaşandığına dikkat çeken Ögüt, “Muğla’da müstakil konutlar son bir yılda yüzde 64,53 oranında artış gösterdi, müstakil konutların ortalama metrekare satış fiyatı 11 bin 7 TL, ortalama konut fiyatı bir milyon 1 milyon 959 bin 246 TL, yatırımın geri dönüş süresi 35 yıla çıktı. Antalya’da ise müstakil konutlar son bir yılda yüzde 70,71 oranında artış gösterdi, müstakil konutların ortalama metrekare satış fiyatı 5 bin 910 TL, ortalama konut fiyatı bir milyon 1 milyon 347 bin 480 TL, yatırımın geri dönüş süresi 32 yıl oldu” açıklamasında bulundu.
“Satışlar ciddi oranda yükseldi”Bahçeli konutlara olan talebin salgında neredeyse patlama yaşadığına vurgu yapan Dekar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Salih Kuzu, “Satışlar ciddi anlamda arttı. Bu durum insanların evlerinde daha çok vakit geçirmesiyle birlikte oluşan doğal bir süreç. Bu süreçte hemen hemen her sektörde ciddi değişimler yaşanıyor ve bunun devam edeceğini görebiliyoruz. Gayrimenkul sektöründe de talepler bu doğrultuda şekilleniyor” diye konuştu.
“Küçük bahçeli ev üretimi yapılmalı”Salih Kuzu, bahçeli konut talebine ilişkin gerçekleştirilen araştırmalarda, ev alıcılarının ilk tercihinin açık farkla bahçeli bir konut almak olduğuna fakat yüksek fiyatlar, uygun konumlarda bu konutların yapılamaması ve kendi alım güçlerinin yeterli olmaması nedeniyle bahçeli eve sahip olmakta zorluk çektiklerini belirtti. Bahçeli konut taleplerinin giderilmesi amacıyla uygun ve ekonomik arsaların üretilmesi ve bu arsalar üzerine talebe uygun büyüklüğe sahip olan ve genel giderleri makul olan konutlar üretilmesi gerektiğine vurgu yapan Kuzu, “Özellikle daha küçük evlerin bahçeli ev olarak planlanması çok büyük bir konut alıcı kitlesinin bu evlere ulaşabilmesine olanak sağlayacak” diye konuştu.
“Çalışma odası da ihtiyaç oldu”İstanbul gibi kalabalık bir kentte konutlarda geçirilen sürenin artmasıyla yaşanılan, vakit geçirilen mekanlardan beklentilerin de arttığını aktaran Tahincioğlu Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, “Balkonlar, teraslar, bahçeler, spor alanları açık alışveriş alanları, parklar en çok aranan özellikler olmaya başladı. Bu dönem, gayrimenkul sektörünün çözüm önerileri geliştirilmesine sebep oldu. Hepimiz pandemi döneminde uygulanan kısıtlamalar ve evden çalışma modelinin pandemi sonrası için de devam edeceği izlenimi vermesi, evlerde açık alan, çalışma odası gibi alanlara ihtiyacı üst noktaya taşıdı” şeklinde konuştu.
Bahçeli ev pazarı daha da büyüyecekÖzellikle kalabalık kent merkezlerinde yer alan apartmanlardan şehrin çeperlerindeki bahçeli konutlara doğru bir yönlenme olduğuna dikkat çeken Salih Kuzu, “Pandemi sürecinde insanlar toprağa dokunabilmenin ne kadar önemli olduğunu anladılar. Evlerini yaşamlarının merkezine koyduklarında bu mekânların öneminin farkına vardılar. Bu nedenle ilerleyen dönemde markalı konut üreticilerinin de bu alanda projeler üretmeye yönelmesiyle birlikte bahçeli ev projeleri pazarındaki büyüme devam edecek” açıklamasında bulundu.
“Pandemi balkonsuz inşaatları durdurdu”Kovid-19 salgınının sektöre etkileriyle ilgili de değerlendirmeler yapan BOSS4 Gayrimenkul İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş, “İnşaat sektörü açısından bakıldığında bahçesiz, hatta balkonsuz dar peyzaj alanları gibi oluşumlara sahip devasa yüksek yapılarda ciddi bir artış yaşanıyordu. İyi projelendirilemeyen bazı yapılar kentlerin vizyonunda olumsuz bir etki yaratıyordu. Bu nedenle pandemi bu durumun yaratacağı tehlikeyi ortadan kaldırdı diyebiliriz. Pandemi öncesinde sektörden çok az pay alan bahçeli projeler, pandemi ile birlikte büyük bir ime kazandı. Bugün satılan projelerin neredeyse tamamı bahçeli projelerden oluşuyor. Bundan sonraki süreçte de satın alma kararında lokasyon, metrekare gibi en büyük kriterlerden biri olacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.