Bakanlık harekete geçti... Konut fiyatlarında büyük oyun!

Son iki yıldır konut sektörü, üretim ve satış tarafında ciddi zorluklarla karşı karşıya.

Son iki yıldır konut sektörü, üretim ve satış tarafında ciddi zorluklarla karşı karşıya. Finansmana erişim sorunları ve konut fiyatlarındaki fahiş artışlar, piyasanın yavaşlamasında etkili oldu. Ancak, sektör Temmuz ayında hareketlenerek yılın en yüksek satış rakamlarına ulaştı. Ağustos ayında da aynı ivme devam etti.

 

Faiz indirimi fırsatçıları harekete geçirdi

Bazı bankaların faiz indirimine gitmesiyle birlikte, konut fiyatlarında hızlı artışlar yaşanmaya başladı. İlan sitelerinde satılık konut fiyatları bir ay içinde yüzde 10-15 oranında arttı. İstanbul’da bir dairenin fiyatı bir günde 700 bin lira yükseldi.

Bakanlık fiyat artışlarına müdahale etti

Ticaret Bakanlığı, konut fiyatlarındaki bu fahiş artışlar karşısında harekete geçti. Bakanlık, fırsatçılık yapanlara yüklü miktarda para cezası vereceğini açıkladı. İlan fiyatlarında artış yapanları müşteri gibi arayıp fiyatların neden yükseldiğini sorduk. İstanbul’da dairesini satışa koyan bir ev sahibi, fiyatı neden artırdığı sorusuna, “Bankaların kredi faizini düşürmesiyle talep arttı. Biz de yeni ev alacağımız için fiyatı 7,2 milyon liraya yükselttik. Çünkü benim alacağım evin fiyatı da yükseldi” yanıtını verdi. Bir başka ilan sahibi ise emlakçısının uyarısıyla fiyat artırdığını belirterek, “Emlakçımız bizi arayarak ‘ev fiyatları artıyor, piyasa hareketlendi, krediler açıldı, fiyatı yukarı çekebilirsiniz’ dedi. Biz de bu uyarı üzerine fiyatı artırdık” dedi.

 

Fahiş fiyat artışına ceza yağdı

Ticaret Bakanlığı, yaptığı açıklamada, son günlerde konut kredisi faiz oranlarında düşüş olacağına dair haberler üzerine bazı emlak ilanlarında fiyat artışlarının yaşandığını tespit ettiğini bildirdi. İlan fiyatında fahiş artış yaptığı belirlenen işletmelere toplamda 89 milyon lira ceza kesildi. Bakanlık, ilerleyen dönemde kredi faiz oranlarındaki düşüşü fırsata çevirmeye çalışan emlak işletmelerine göz açtırılmayacağını ve mevzuata aykırı hareket edenlere 15 bin 846 liradan 475 bin 380 liraya kadar para cezası uygulanabileceğini duyurdu.