Bakanlıktan Alınacak Ev Desteğiyle 200 Bin TL Daha Ucuza Geliyor!

Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından, prefabrik ve konteyner evlere olan talep artmaya devam ederken; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın verdiği barınma desteğine de başvuru arttı. İşte detaylar…

Yaklaşık bir ay önce tam 11 ilde yıkım yaratan iki büyük Kahramanmaraş depreminin ardından temel sorun barınma olurken; hem deprem bölgeleri hem de diğer illerde prefabrik ve konteyner tipi konutlara ilginin artmaya başladığı öğrenildi. Devam eden talep doğrultusunda sektöre karşı merak da artarken; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ihtiyaç sahibi kişilere verdiği barınma desteği dikkat çekmeye başladı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın verdiği destek türlerinden biri olan barınma desteği, depremden sonra daha çok dikkat çeker hale geldi. Bu kapsamda, üç ayrı nakdi ödeme gerçekleştiren Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, prefabrik konut yapımı için de nakdi yardımda bulunduğunu paylaştı. Öte yandan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın verdiği destek, gözleri, prefabrik konutların fiyatlarına çevirdi. Peki, prefabrik konutlar ne kadar, kaç TL? Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ne kadar prefabrik konut desteği veriyor? İşte, detaylar…

 

AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI, KONUT DESTEĞİ VERİYOR

Pek çok destekte bulunan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın verdiği desteklerden biri olan barınma desteği kapsamında üç ayrı nakdi yardım gerçekleştiriliyor. Bu yardımlardan ilki onarım için verilen nakdi yardımken, bu yardım 35 bin TL ile 100 bin TL arasında değişiklik gösteriyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın verdiği diğer barınma destekleri ise; 200 bin TL prefabrik ev yapımı, 300 bin TL betonarme ev yapımı oluyor. Başvuruları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) üzerinden alan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, barınma yardımı yapmak için, kişi başı hane gelirinin asgari ücretin üçte birinden daha az olmasını şart koşuyor.

 

PREFABRİK EV FİYATLARI İHTİYACA GÖRE DEĞİŞİKLİK GÖSTERİYOR

Şimdilerde yoğun bir şekilde talep alan prefabrik yapılar, fabrikada yapılarak, sonradan bölgeye taşınıyor. İmar izni olan bölgelere kurulması şart olan prefabrik yapılar genellikle 40 metrekareden 150 metrekareye kadar istenilen oda sayısı kadar odalı olacak şekilde tasarlanabiliyor. Dubleks olarak da yapılabilen prefabrik yapılar, betonarme konutlar gibi imar planına ve yönetmelik hükümlerine uygun olmadığı sürece onay alamıyor. Bu kapsamda, tarla olarak görünen arsaya inşa edilecek evin arsanın yüzde 5’inden fazlasını kapsamaması gerekirken; tarla üzerine yapılabilecek prefabrik ev için maksimum sınır ise 250 metrekare olarak belirlenmiş bulunuyor. Fiyatları tasarımı, kullanılan malzemenin kalitesi ve büyüklüğüne göre değişen prefabrik yapılar, 2023 yılı için 250 bin TL’den başlıyor.