Barınma Sorununun Çözümlerinden Biri Nüfusu ve İş Alanlarını Dağıtmak

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, Türkiye’de barınma sorununun artarak devam ettiğini ve sorunun çözüm yollarından birinin Türkiye’deki nüfusun ve iş alanlarının diğer şehirlere yayılması gerektiği olduğunu söyledi.
2025 yılında kira piyasasında, mevcut sorunların bir kısmının devam edeceğini öngördüklerini belirten EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, “2024 senesinde gayrimenkul sektöründe alım ve satımlar bir önceki yıldan çok da farklı gerçekleşmedi. Krediler son derece zorlayıcıydı. Faizlerin yüksek olması alıcı ve satıcıyı birbirinden uzaklaştırdı ve alım satım nakit gerçekleşti. Ülkemizde ne olursa olsun aylık ortalama 115 bin konut satılıyor. Ayda bazen 120 bine kadar çıkabiliyor bu rakam. Satışların yüzde 45’i ilk altı ayda yapılıyor, ikinci altı aylarda ise daha yoğun dönemler yaşıyoruz. Barınma sorunumuz hala devam ediyor ve kısa sürede çözülebilecek gibi değil.” dedi.
Barınma sorununun çözüm yollarıyla ilgili düşüncelerini aktaran Yazıcı, “Barınma sorununun birkaç sebebi var. İnşaat maliyetleri çok yüksek. Barınma sorunuyla ilgili ileriye dönük büyük resimde daha büyük sorunlarımız var. Bütün sanayiyi, bütün hizmet sektörlerini üç büyükşehir ve civarına toplayıp, nüfusu da orada barındırınca tabii ki arz ve talep dengesinde sorunlar yaşanıyor. Ülkemizde gelen nüfusu ve iş alanlarını Türkiye genelinde dağıtmamız lazım. Yaşama alanımızı genişletmemiz gerekiyor. Aksi durumda büyükşehirlerde sonsuza kadar ev yapamayız. Hiçbir zaman gelen ve gideni birbirine denkleştirmemiz kolay olmayacak. Dolayısıyla yerleşim ve şehircilik politikalarımızda değişiklikler yapıp desantralize etmemiz lazım. Yani ülke genelini kullanmamız gerekiyor. Üç büyük şehir özelinde çok fazla nüfusu toplamış durumdayız. Yani ülkemizin yarısı neredeyse üç büyük şehirde oturuyor. Böyle olunca da barınma sorunu hiçbir zaman bitmeyecek gibi. Bu durumu  “köyümüze geri dönelim” deyip aşabiliriz. Altyapıyı oluşturarak sistemi geliştirmemiz lazım ki barınma sorunu ülkemizde çözülsün. Yoksa yenisini yaparak hiçbir zaman barınma sorunu çözebileceğimizi düşünmüyorum.” şeklinde konuştu.
Gündemdeki sosyal konut projelerini de değerlendiren Yazıcı,  “Bu projeler özellikle büyük şehirlerde konuta erişim sıkıntısı olan kesim için bir nefes aldıracaktır. Ama o kadar büyük bir kesimin bu konutlara ihtiyacı var ki, devletin bunun hepsini karşılaması zaten çok zor. Belki de kiralanma modeline gidilmesi gerekli. Devletin vatandaşa yapıp satması değil, devletin yapıp kiralaması, kirayı sürdürülebilir şekilde tamir bakımını sağlayıp konutlarda belli sosyal seviyesi düzelinceye kadar insanların yaşamasını sağlaması lazım. Yani satmak da belki bir çözüm olmayacak çünkü satıyorsunuz yenisini üretmeniz gerekiyor. Halbuki devri daim yapmak çok daha faydalı olabilir.” diyerek sözlerini bitirdi.