Batı Anadolu Konut Yapı Kooperatifleri'nden 'rant' iddialarına yanıt: "Hiçbir şekilde hukuksuzluk yok, hak sahiplerinin hakları güvence altında"
Batı Koop S.S. Batı Anadolu Konut Yapı Kooperatifleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Halil Kurt, 'Hiçbir şekilde hukuksuzluk yok, hak sahiplerinin hakları güvence altında' dedi.
İZBETON’un yürüttüğü kentsel dönüşüm çalışmalarına gelen sert eleştirilere ve kooperatiflere üzerinden rant iddiaları üzerine S.S Batı Anadolu Konut Yapı Kooperatifleri Birliği, kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla Örnekköy Kentsel Dönüşüm Alanı’nda bir araya geldi. Batı Koop S.S. Batı Anadolu Konut Yapı Kooperatifleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Halil Kurt, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin binaların yapımı bitmeden tapuları teslim almadıklarını ve hak sahiplerinin haklarının güvence altında olduğunu vurguladı.
“İhaleler fiyat istikrarsızlığı nedeniyle sonuçsuz kaldı”
Büyükşehir belediye başkanlığı ile İZBETON A.Ş arasında inşaat yapım protokolü düzenlendiğini hatırlatan Kurt, “Bu protokolün yapılmasından sonra Kentsel dönüşüm alanlarının yapılaşma çalışmalarını üstlenen İZBETON A.Ş konutların yapımı için bir yandan alt yapı ve planlama çalışmalarını yürütmüş bir yandan da üst yapı imalatlarını yürütecek yüklenici araştırması yapmıştır. Yaklaşık bir yıl süren araştırmalar, son dönemde yaşanan piyasa koşulları, yüksek enflasyon ve fiyat istikrarsızlıkları nedeniyle sonuçsuz kalmıştır” diye konuştu.
“Kooperatif demek kamu yararı demektir”
Kurt, bu aşamadan sonra Proje, Ruhsat ve alt yapı çalışmalarını tamamlayan İZBETON A.Ş. önce Örnekköy 3 ve 4’üncü etap sonra da Gaziemir 1’inci etap üst yapı sözleşmelerini kooperatiflerle imzaladığını aktararak “Batı Anadolu Konut Yapı Kooperatifleri Birliği Batı Koop Olarak 2014 yılından beri çeşitli mecralarda dile getirdiğimiz Kentsel Dönüşüm kooperatifsiz olmaz savının bugün geldiğimiz nokta itibarıyla doğruluğunun kanıtlanması bizi mutlu etmiştir Değerli arkadaşlar, Kentsel dönüşüm kooperatifsiz olmaz; Çünkü kooperatif demek halk demektir, Çünkü Kooperatif demek kamu yararı demektir” açıklamasını yaptı.
“İZBETON ve İBB Türkiye'ye örnek olacak bir hamle başlattı”
Kooperatifin demek ortaklarının küçük birikimlerini büyük yatırımlara dönüştüren sosyal bir yapı olmadığına dikkat çeken Kurt, şunları söyledi:
“Bu yapı sayesinde ev sahibi olmayı hayal edipte yüksek yapı ve arsa maliyetleri nedeniyle bugüne kadar başaramamış insanları ev sahibi yapmak demektir. Kooperatiflerle şirketler arasındaki fark, şirketler yaptıkları işin rantını kendi kar hanelerine yazarlarken kooperatiflerin kazandığı her şey aidat ödeyen ortaklarına ait olmaktadır. Özellikle kentsel dönüşümde yıllardır çeşitli firmaların yaptıkları kentsel dönüşüm çalışmaları sonucunda binlerce, on binlerce Kentsel dönüşüm mağdurları ortaya çıkmış hatta bunlar örgütlenerek dernekler kurarak sorunlarına çözüm aramak zorunda kalmışlardır. Oysa İzmir'de aynı sorunların ve sıkıntıların yaşanmaması adına önce İZBETON A.Ş ve kooperatif yapıya güvenerek onay veren İzmir Büyükşehir belediye başkanlığı Türkiye'ye örnek olacak bir hamle başlatmış bulunmaktadır.”
“Kooperatifin başarılı olacağına dair inancımız tam”
Kooperatiflerin çalışmalarının açık ve şeffaf olduğunun altını çizen Kurt, “Ben size kentsel dönüşümün neden şirketler tarafından yapılamadığını anlatmak istiyorum. Artan maliyetler nedeniyle kendi öz sermayeleri ile yapılamıyor. Bu işi büyük müteahhitler de alabilirdi; ama onlar bile hızla artan maliyetler ve dengesizlik nedeniyle kimse hesaplayamadı ve bu yüzden girmediler. İlk önce herkes gibi biz de olur mu noktasında düşündük. İZBETON Genel Müdürü Heval Kaya ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer ile görüştük ve onlar bize güvendiler. Onlara bu yüzden çok teşekkür ediyoruz. Kooperatifte olan insanlar buraları satıp rant elde edecek diye bir şey yok. Bu gördüğünüz alanlar hem tapu sahiplerinin hem de kooperatif üyesi 200 arkadaşımızın malı. Bizim kooperatifin başarılı olacağına dair inancımız tam. Biz kooperatifler bu inşaatları bitinceye kadar belediyeden tapu almıyoruz yani hak sahiplerinin hakları güvence altında. Bize tapu lazım değil biz ev teslim etmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Kurt, kooperatifçiliğin profesyonel bir iş olmadığını vurgulayarak “Bu fahri olarak yapılan bir iştir. Kooperatifçilik insanların bir araya gelerek yatırım yapmasıdır. Buradaki herkesin meslekleri farklı. Kooperatif başkanlarının zaten müteahhit olmaması lazım, bu amatör bir iş. Zaten üyeler müteahhit olsaydı kanunların arkasından dolaşmak olurdu. Kooperatifler bir şey satmaz, 400 daire yapıyorsa 200’ü hak sahiplerinin 200’ü de yapanların. Ortakları vardır, şeffaftır herkes inceleyebilir. Yapılan sözleşmeler sürelidir, sözleşmenin şartlarına uymak için kooperatifler çalışır” görüşünü aktardı.
“Konut sahibi olmanın en güvenli şekli kooperatiftir”
İZBETON 1 yıldır ihalede ve ihaleye giren olmadığını söyleyen Kurt, “O yüzden ihalesiz verildi gibi bir şey yok. Ben bu toplantıdan sonra il başkanları ve İzmir milletvekillerinden randevu alçağız. Bu konuyu bütün il başkanlarına anlatacağım. Yanlış düşünenler bizimle görüştüklerinde kafaları rahatlayacak. Kooperatifler, 25 kuruşu bile suiistimal ettirmez. Müteahhit batar kooperatif batmaz. Konut sahibi olmanın en güvenli şekli kooperatiftir. Çünkü kooperatif batmaz, iş yapılmazsa yönetim değişir her şekilde siz bir şey kaybetmeden almanız gerekeni alırsınız. Bizim bu kooperatifimiz bu iş için doğdu, bittiğinde kapanacak” dedi.
“İzmir için taş üstüne taş koyan herkesin başımın üstünde yeri var”
Kurt, kooperatif başkanlığı sıfatında siyasete yer olmadığını söyleyerek “Kimliğim ile ne AK Partili ne de CHP’liyim ben İzmirliyim. İzmir için bir taş üste taş koyan MHP de olsa CHP de olsa AK Parti de başımın üstünde yeri vardır. Bu yapının içinde her partiden arkadaşım var, biz burada partiyi konuşmuyoruz kangren olan kentsel dönüşüm sorununu çözmeye çalışıyoruz” diye konuştu.