BES düzenlemesi ile konut alımlarında avantaj dönemi başlıyor!

Bireysel Emeklilik Sisteminde yeni dönem başlıyor. Konut alımlarında büyük avantaj sağlayacak düzenleme nasıl işleyecek? İşte detaylar…

Bireysel Emeklilik Sisteminde yeni döneme giriliyor. BES’te, gelen düzenleme ile birlikte sözleşme sonlandırmadan, katılımcılar birikimlerinin yüzde 50’sine kadar olan bölümünü çeşitli harcamalarda, üstelik devlet katkısı ile birlikte kullanabilecek. Söz konusu kullanım alanları konut alımı, evlenme, doğal afet ve eğitim harcamalarını kapsayacak. Yapılan bu kritik değişiklik ile birlikte BES’e katılımın artıp artmayacağı merak ediliyor.

Bireysel Emeklilik Sisteminde (BES) kısmi ödeme şartları belli oldu ve buna göre BES katılımcıları artık birikimlerinin yüzde 50’sine kadar olan kısmını belli harcama koşullarında, sözleşmelerini sonlandırmadan önce kullanabilecek. Konut alımları, evlenme, doğal afet ve eğitim harcamalarını kapsayan bu harcamalar ile vatandaşlara devlet katkısı sunulacak. Milliyet’te yer alan habere göre kısmi ödeme tutarları da başvuru alanlarına göre, başvuru sonrasında belli olacak. Devlet katkısının oranı da harcama talebine göre değişecek. Peki bu düzenleme BES’in cazibesini artırır mı? İşte detaylar…

UZMAN İSİM SİSTEMİ AÇIKLADI

Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, BES düzenlemesine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulunarak konuyu değerlendirdi. Kurtuluş, İlk önce Bireysel Emeklilik Sistemini açalım. BES, 5 çalışanın üzerinde olan işyerlerinde zorunlu olarak işçilerin brüt maaşının katkı payı olarak yüzde 3’ünün kesilmesi suretiyle uygulanan bir sistemdir. Devlet burada BES’i cazip hale getirebilmek için, BES’te tasarruf tutarlarını artırmak için çeşitli katkı payları sunmakta. Son düzenlemede BES’te katkı payı yüzde 30’a kadar yükselmişti” dedi.

BES DÜZENLEMESİ NASIL İŞLEYECEK?

Kurtuluş açıklamasında, BES’in gönüllülük esasına dayalı bir program olduğunu ve son açıklanan OVP’de BES’ten ve Tamamlayıcı Emeklilik Sisteminden (TES) söz edildiğini aktardı. Kurtuluş, “Tamamlayıcı Emeklilik Sistemine BES’in ortadan kaldırılarak, BES ile birlikte kıdem tazminatı fonunun birleştirilerek bir sistem mi olacağı, yoksa BES’te bahsedilen birtakım düzenlemeler gerçekleştirilerek sistemin geliştirilmesi mi şeklinde mi olacak? Bunlar bizim için soru işareti” dedi.

Kurtuluş, BES düzenlemesi taslağında revizelerin söz konusu olabileceğini ve henüz netleşmiş bir şey olmadığını dile getirdi. Kurtuluş yine ede sistemde en az 5 yıl bulunma şartının aranacağını ifade etti.