Betonlaşma hız kesmiyor

Ataşehir'de 9 bin 846 metrekarelik araziye 20 katlı binaların dikilmesinin önünü açan plan değişikliğinin iptalinden 4 yıl sonra yeni imar planı hazırlandı. Üzerinde gecekonduların bulunduğu araziye 9 katlı konutlar inşa edilecek.

İstanbul’un Ataşehir ilçesindeki HD Konak, Ağaoğlu My Towerland, Erguvan Gold gibi konut projelerine yakın 9 bin 846 metrekarelik araziye ilişkin imar planı hazırlandı. Üzerinde 12 adet gecekondu bulunan alana dair imar planı Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylandı. İstanbul 3. İdare Mahkemesi, dört yıl önce araziye 20 katlı konutlar yapılmasının önünü açan imar planını ‘şehircilik ilkelerine’ aykırı bularak iptal etmişti. Hazırlanan yeni imar planıyla alana 9 kat yüksekliğinde binalar yapılacak.BirGün’den Uğur Şahin’in haberine göre; Ağaoğlu konutlarına yakın konumunda yer alan 9 bin 846 metrekare büyüklüğündeki arazi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2013’teki ‘oluru’ ile ‘rezerv alan’ olarak belirlendi.Ardından üzerinde 12 gecekondunun bulunduğu alana ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile İller Bankası arasında protokol gerçekleştirildi ve planlama çalışmalarının İller Bankası’nca yapılması için mutabakata varıldı. Proje geliştirme süreci devam ederken parsel 2017’de İller Bankası mülkiyetine geçti. İlk hazırlanan imar planında araziye 25 katlık konutların yapılması öngörüldü.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da 8 Nisan 2014 tarihinde 25 kat yapılaşma koşullarındaki imar planı değişikliğini onadı. Bu plana askı sürecinde itirazlarda bulunuldu. Bunun üzerine imar planı revize edildi ve Bakanlık, 20 kata indirilen değişikliği 12 Şubat 2015 tarihinde onaylandı. Ancak onaylanan ilk planların iptali için eski İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yönetimince İstanbul 3. İdare Mahkemesi’ne dava açıldı. Mahkeme, 31 Mayıs 2016’da imar planlarının iptaline karar verdi. Kararının gerekçesinde, bölgeye getirilen yoğunluğun bilimsel ve nesnel ilkelere dayandırılmadığına dikkat çekildi. Mahkeme kararında yakın çevrede böyle bir yoğunluk olmadığının altı çizilerek, bu durumun şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına aykırı olduğu bildirildi.
 

Sonrasında İller Bankası alanın plansız kaldığını belirterek, yeni bir imar planı teklifi hazırladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da teklifi önceki gün onayladı ve askıya çıkarttı. Mahkeme kararının dikkate alındığı belirtilen 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı ile 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı’na göre, konut alanına ‘zemin+8 katlık’ binalar dikilecek. İptal edilen plandaki bin 617 metrekarelik park alanı yalnızca 142 metrekare artırılarak, bin 759 metrekareye çıkartıldı. İptal edilen planda 14 bin 122 metrekare olan toplam inşaat alanı ise 13 bin 125 metrekareye düşürüldü.

Eski İBB Meclisi’nin CHP’li Üyesi ve İnşaat Mühendisi İbrahim Doğan’a göre plan değişikliğinin nedeni rant. Doğan, “İstanbul’a ihanet hız kesmeden devam ediyor” dedi ve ekledi: “Söz konusu arazi yapılan bir protokolle İller Bankası’na devredildi. Burası ‘rezerv yapı’ alanı ilan edildi ve 2015’te yapılan plan tadilatıyla 20 kat yüksekliğinde konut yapılaşması için gerekli düzenleme yapıldı. Gecekondu sahipleri tahliye edildi ancak ilgili planlar dava nedeniyle iptal edildi. Şimdi bölgede yoğun bir yapı yoğunluğu olmasına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni plan değişikliğini askıya çıkarttı. Yapılan konutlar tamamen ticari bir anlayış ile yandaşlara rant kazandırmak gayesiyle yapılıyor. Diğer taraftan bölgede gerçek anlamda park alanına, deprem toplanma alanına ve yeşil alana ihtiyaç var. Ancak iktidar rant uğruna bu kentte irili ufaklı nerde kamu alanları varsa adeta kuşatmaya almış ve bunları hız kesmeden betonlaştırıyor. Bu siyasi anlayış beton ekonomisinden başka bir şey görmüyor.”