Beyoğlu Belediyesi ile Beyoğlu Kaymakamlığı arasında bina krizi

Beyoğlu Belediyesi ve Beyoğlu Kaymakamlığı'nın ortak kullandığı Cezayirli Gazi Hasan Paşa Kışlasındaki kullanım alanları için tahliye krizi yaşandı

Beyoğlu Belediyesi dün yaptığı açıklamada belediye yöneticilerinin bir kısmının kaymakamlık binası içinde bulunan belediye birimlerimize girişi engellendiğini açıkladı. İlgililer hakkında gerekli hukuki girişimlerde bulunulacağı belirtilen açıklamada "Kamu hizmetlerini ve kamu görevlilerini engellemenin yasal olmadığını hatırlatırız" denildi.

Daha sonra açıklama yapan Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney ise, yapılanın tüm ilçeyi cezalandırmak olduğunu belirterek şunları söyledi:

İlgilileri devlet aklına ve Beyoğlu halkının iradesine saygı duymaya davet ediyorum. Bu yapılanın tüm bir ilçeyi cezalandırmak olduğunu hatırlatıyorum.  Komşularımız müsterih olsun, ne olursa olsun sizlere hizmetlerimizde aksama olmayacak. Bu uygulamaya karşı idari ve hukuki tüm haklarımızı kullanacak, Beyoğlu’nun hakkını - hukukunu savunacağız. Altını çizerek hatırlatıyorum: devletin dini adalettir, adalet olmalıdır.

Kaymakamlık, Belediyeyi suçladı

Öte yandan binaya giremeyen belediye çalışanlarının Bahriye caddesi üzerinde kurulan çadır da hizmet vermeye devam ettiği öğrenilirken, Beyoğlu Kaymakamlığı ise belediyeyi suçladı.

Beyoğlu Belediyesinin bazı birimlerinin, 2023 yılı başı itibarıyla herhangi bir tahsis kararı olmaksızın, idari birimlerin talebi ve varılan mutabakatla Beyoğlu Kaymakamlığı Hükümet Konağı'na geçici olarak taşındığı aktarılan açıklamada, Beyoğlu Belediyesinin devam eden bina inşaatlarının tamamlanmasıyla birimlerin yeniden Beyoğlu Belediyesi hizmet binalarına taşınması hususunda mutabakata varıldığı ifade edildi.

Açıklamada, Beyoğlu Belediyesinin bahse konu olan binalarındaki inşaat çalışmalarının Temmuz 2024 itibarıyla tamamlandığı aktarılarak, şunlar kaydedildi:

Beyoğlu Kaymakamlığı Hükümet Konağı'ndaki Beyoğlu Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü, çalışmaları tamamlanan Beyoğlu Belediyesine ait binaya taşınmıştır. Ancak Hükümet Konağı'nı kullanan diğer birimler, Belediye'nin ilgili birimleriyle defaatle iletişime geçilmesine ve gerekli uyarıların yapılmasına rağmen taşınmamıştır. Beyoğlu Belediyesinin ilgili birimlerinin kendi hizmet binalarına taşıması talebinin sebebi, Beyoğlu Tarım İlçe Müdürlüğü ile Beyoğlu Müftülüğünün binalarında yapılan deprem incelemesinde binaların acilen boşaltılması gerekecek seviyede depreme karşı riskli çıkmasıdır. Konuya ilişkin gerekçeler, ilgili birim yetkililerine birçok kez iletilmişken ve bunun ardından bazı birimlerin taşınması Beyoğlu Belediyesi tarafından sağlanmışken, diğer birimlerin ısrarla tahliye edilmemesi ve olayın medya ve dijital mecralara taşınması, en hafif tabirle iyi niyetle bağdaşmamaktadır. Beyoğlu Belediyesi'nin ilgili birimlerinin tahliyesi, kendi hizmet binalarına taşıma hususunda gösterdiği özensiz tavır nedeniyle Kaymakamlığının ilgili birimleri tarafından gerçekleştirilmiştir.

Ne olmuştu?

Cezayirli Gazi Hasan Paşa Vakfı’na ait olan bu bina, 2021 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından İçişleri Bakanlığı’na tahsis edilerek Beyoğlu Kaymakamlığı Hükümet Konağı olarak belirlenmişti. Ocak 2024'te yürürlüğe giren Beyoğlu Kaymakamlığı Hükümet Konağı İdari Hizmetler Uygulama Yönergesi’ne göre, binanın 1400 m²’lik kısmı Beyoğlu Belediyesi’ne tahsis edilmişti. İlgili alanda Beyoğlu Belediyesi’nin Sosyal Yardım İşleri, Gençlik ve Spor Müdürlüğü, Afet İşleri Müdürlüğü hizmet vermekteydi. Ancak, 15.08.2024 tarihinde Beyoğlu Kaymakamlığı’ndan gelen yazı ile Beyoğlu Belediyesi’nin kullanımına tahsis edilen bu alanların tahliyesi talep edilmişti. 

Önceki belediye başkanı AK Partili Haydar Ali Yıldız da konuya ilişkin "Cezayirli Gazi Hasan Paşa Kışlası ve çevresi, restorasyon çalışmaları sonrası artık Beyoğlu Hükümet Konağı, Beyoğlu Kaymakamlık Binası ve Beyoğlu Belediyesi Kasımpaşa Binası olarak komşularımızın hizmetinde, Kasımpaşa Millet Bahçesi’de çok yakında Beyoğlu’na nefes olacak" diye açıklama yapmıştı.