Bu tip konut satışları 2024'te tarihi dip seviyeye gördü!

TSKB Gayrimenkul Değerleme'nin 2024 Birinci Yarıyıl Raporu, konut piyasasındaki durağan performansı ve ipotekli konut satışlarının tarihi dip seviyeye gerilediğini ortaya koyuyor. İpotekli alımlar yüzde 9'a inerken, nakit ve senetli satışlar yükselişte. Konut fiyat endeksi ise enflasyonun altında kalmaya devam ediyor.

TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından yayımlanan 2024 Birinci Yarıyıl Konut Piyasası Raporu, yılın ilk altı ayında ipotekli konut satışlarının yüzde 9’a gerileyerek tarihinin en düşük seviyesini gördüğünü belirtiyor. Bu dönemde konut satışlarının genel olarak durağan bir performans sergilediği gözlemlendi.

NAKİT VE SENETLİ SATIŞLARDA YÜKSELİŞ
Raporda, ipotekli alımlardaki bu sert düşüşe karşın nakit ve senetli satışların güçlü bir performans sergilediği belirtiliyor. Konutun toplam satışlar içindeki payı yüzde 45’e yükselirken, tapuda yapılan satış işlemleri geçen yıla göre yüzde 10 daraldı. KONUT FİYAT ENDEKSİ ENFLASYONUN ALTINDA

Konut fiyat endeksinin aylık bazda enflasyonun altında kalma eğilimi, 2023 yılının Temmuz ayından itibaren sürüyor. 2024’ün ilk yarısında da bu trend devam etti ve fiyat artışları TÜFE’nin altında kaldı.

YABANCILARA SATIŞLAR 2018 SEVİYESİNE GERİLEDİ

Yabancılara yapılan konut satışlarının, toplam satışlar içindeki payı yüzde 19’a gerileyerek 2018 öncesi seviyelere döndü. Özellikle Antalya’daki düşüş dikkat çekici; 2023’te yüzde 23 olan yabancı satış payı, 2024’te yüzde 12’ye düştü.

İNŞAAT MALİYETLERİ ARTIYOR

İnşaat maliyet endeksi, son 16 ayın en yüksek artışını kaydetti. Yıllık maliyet artışı yüzde 72,78 seviyesinde gerçekleşirken, işçilik endeksi yüzde 108,93, malzeme endeksi ise yüzde 58,75 oranında artış gösterdi.