Çare çatıda, fatura yangınını söndürecek çözüm

Türkiye'nin ucuz ve temiz enerjide en büyük potansiyelinin güneş enerjisi olduğunu ortaya koyan araştırmadan çarpıcı sonuçlar çıktı. Uydu görüntüleri analiz edilerek yapılan araştırmada toplam elektrik tüketiminin yüzde 45'i çatılara konulacak güneş enerji sistemleri tarafından karşılanabilir.

Türkiye’nin çatı üstü güneş enerjisi potansiyeline ilişkin yapılan son araştırmadan ilginç sonuçlar çıktı. Deprem sonrası afet bölgesi ilan edilen 11 şehir dışındaki 70 kente ait yüksek çözünürlüklü uydu görüntüleri analiz edilerek hesaplanan araştırma sonuçlarına göre; Türkiye'deki toplam elektrik tüketiminin yüzde 45’i çatılara konulacak güneş enerji sistemleri tarafından karşılanabilir.  Bu oran aynı zamanda, Türkiye'deki toplam güneş enerjisi kapasitesinin 10 katına denk geliyor. Enerji çalışmaları yapan global düşünce kuruluşu Ember’in Türkiye Bölge Lideri Ufuk Alparslan tarafından gerçekleştirilen kapsamlı analiz ve araştırma, alternatif ve temiz elektrik üretimine ışık tutuyor. ANKARA'NIN YÜZDE 88'İ

Türkiye’nin çatı üstü güneş enerjisi potansiyelinin en az 120 GW’lık bir kapasiteye işaret ettiği belirtilen araştırmaya göre çatı üstü elektrik üretimi sayesinde, Konya’da faturalanan elektrik tüketiminin yüzde 113’ünü, Ankara’da yüzde 88’ini, İzmir’de yüzde 76’sını karşılanabileceği hesaplandı.

Çatılarda kurulacak güneş panellerinin, Türkiye’de konutların elektrik tarifelerinde verilen finansal teşviklerden 3.6 milyar dolar tasarruf sağlayacağını belirten Ember Bölge Başkanı Alparslan ise "Türkiye, Avrupa ülkelerinin çoğundan daha yüksek güneş enerjisi potansiyeline sahip olmasına rağmen, güneşin elektrik üretimindeki payında, kıyasla daha düşük potansiyel ve yüzölçümüne sahip olan ülkelerden geride kaldı" dedi.

KOCAELİ, MANİSA, TEKİRDAĞ...

Öte yandan araştırma sonuçlarına göre toplam çatı üstü güneş potansiyelinde nüfus açısından en büyük üç kent İstanbul (10,4 GW), Ankara (10,1 GW) ve İzmir (9,3 GW) olarak öne çıkarken,  Düz çatılar açısından kalabalık olmamasına rağmen, Kocaeli (2,5 GW), Manisa (3,1 GW) ve Tekirdağ (1,9 GW) gibi sanayileşmiş kentlerin büyük potansiyel barındırdığına dikkat çekildi.

ESKİŞEHİR AVANTAJLI

Araştırma sonuçlarına göre nüfus açısından 31. kent olmasına rağmen, nüfusun yarıdan fazlasının iki veya daha az katlı binalarda ikamet ettiği Afyon 2,8 GW eğimli çatı potansiyeli ile bu kategoride dördüncü sırada yer alıyor. Çatıların uygunluk oranı açısından değerlendirildiğinde, yüzde 40’ın üstünde uygunluk oranları olan kentler Uşak, Afyon, Eskişehir ve Kütahya olarak sıralanıyor. 

POTANSİYELİ YÜKSEK KENTLER

İstanbul 11,4 TWh’lik üretim potansiyeli ile güneş potansiyeli daha yüksek olan Ankara (12,5 TWh) ve İzmir’in (12,4 TWh) gerisinde yer aldığı, 3 büyük kenti Konya'nın (8,6 TWh) takip ettiği, Manisa (6,4 TWh), Bursa (5,4 TWh), Afyon (5,3 TWh) ve Balıkesir'in (4,7 TWh) de potansiyeli yüksek kentler olduğu belirtildi. 

Güneş panelleri sanayi tesislerinde de temiz enerji kaynağı olarak kullanılmakta.   LİDER AVUSTRALYA

2022 yılında yeni kurulan çatı üstü güneş santrallerin bir önceki yıla göre yüzde 49 artış gösterdiğine de dikkat çekilen araştırma sonuçları için ayrıca, "2022 yılı itibariyle kişi başına düşen güneş kapasitesinde dünya lideri olan Avustralya’da her üç evden birinin çatısında güneş santrali bulunuyor. Avustralya’dan sonra Hollanda’da güneşten elektrik üretiminin yüzde 40’ını konut çatılarından elde ediyor. Kişi başına düşen güneş kapasitesinde üçüncü sıradaki Almanya’da ise bugüne dek her yıl kurulan yeni güneş santrallerinin yüzde 60’ından fazlası çatılara kuruluyor" denildi.