Depremden sonra şart koşuldu! O kentte bu olmadan bina yapılamayacak: Zorunlu hale getirildi
Yaşanan deprem felaketi ardından yeni binaların dayanıklılığı için 14 şart açıklandı. Belirlenen şartlar nelerdir? Merak edilen bütün detaylar haberimizde.
Depremin ardından Batman ilinde dayanıklı binalar için çalışmalar yapılmaktadır. Batman'da betonarme yapılarda radye temel ile ilgili kararlar alındı. Batman'da alınan kararlar nelerdir? Tüm detaylar haberimizde.
DEPREM DAYANIKLILIĞI ŞARTLARI AÇIKLANDI!Yaşanan deprem sonrasında binaların deprem dayanıklılığı ile ilgili gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Deprem dayanıklılığı ile ilgili radye temel çalışmaları tartışılmaktadır. Batman ilinde betonarme binalar için radye temel ile ilgili karar alınmış bulunmaktadır.
Batman ilinde radye temel çalışmalar zorunlu olacaktır kararı alındı. Batman Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ekrem Canalp, imar yapılar ve inşaatlar için 14 koşul belirledi. Betonarme yapılarda radye temel zorunlu olacaktır. Kaçak yapılara izin verilmeyeceğini de duyurdu. Şehir merkezi 4.600 hektarlık alanda kuruludur. Vali Canalp açıklamasında 'Bunun yanına 4.230 hektar daha yeni imar verilecektir. Batmanın şu an nüfusu 460.000'dir. Yapılan imar planları ile 850.000 nüfusu karşılayacak kapasitede olacaktır Geçmişte yapılmış olan hatalar telafi edilecek ve tekrarı olmayacaktır. Kaçak yapıları asla yer verimeyecektir. Belediye idaresi, devlet idaresi sayesinde kaçak yapılara yer yoktur.' dedi.
Vali Canalp Batman'da yapılacak yeni yapılar ile ilgili belirli şartların geçerli olacağını şu şekilde belirtti: "Bütün betonarme yapılarda radye temel yapılması zorunlu hale gelmiştir. Konut alanı, ticari ve konut alanı olarak imar planında 3 kat üzeri olan parsellerde gerçekleşecek olan yapılarda bodrum kat yapılması zorunlu hale gelmiştir. İmar planlarında konut alanı, ticari ve konut alanı, ticaret alanı olarak belirtilen parsellerde asma kat yapılamaz. Konut alanı ve ticaret artı konut alanı olarak gösterilen parsellerde ise kolon ve perde yüzey alanı minimum saçaklar dahil normal kat alanının %2'si olacak şekilde yapılacaktır. Yüzey alanlarından en az %1'i perde olacaktır. Bina köşelerinde deprem perdeleri yapılması zorunludur. Ana merdivenler ve yangın merdivenlerinin kat ve ara sahanlıklarının uygun yerlerinde perdeler yapılacaktır. Asansörlerin çevresinde ise 3 tarafı perde olacak şekilde uygulama yapılması zorunlu olmuştur." açıklamasında bulundu.
Şu sözlerle devam etti: "İmar planlarında 2 kat üzerinde olacak betonarme yapılarda minimum C30 beton kullanılması gerekecektir. Kapalı ve açık çıkmaların bulunduğu bina cephelerinde; çatı saçağında yapılan döşemeler hariç, tüm konsollar 1,50 metre ile sınırlandırılacaktır. Kapalı ve açık çıkmaların bulunduğu kısımlarda kolonlar kirişlerle bağlanarak çerçeve sistem tamamlanacaktır ve süreklilik 2 yönde sağlanacaktır. İmar planlarında konut alanı ve ticaret alanı olan parsellerde olacak yapıların kolon ve perdelerin kesitleri bodrum kattan çatı katına kadar korunarak küçültülme gerçekleştirilmeyecektir. Ticari artı konut alanı olan yerlerde ise sadece zemin kattan sonra kolon ve perde kesitlerinde küçültme gerçekleştirilebilecek. Kirişlerde, saplama kiriş olmayacaktır. İmar planlarında konut alanı, ticari artı konut olanı olarak belirlenen parsellerde gerçekleşecek yapılarda kiriş net açıklığı 6 metreyi aşmayacaktır."
"Kolonda çoklu etriye kullanılacaktır. Kısa kolona kesinlikle izin yoktur. Parsel bazında yapılacak zemin etütleriyle ilgili jeolojik ve jeofizik çalışmalar sonucunda ulaşılan verilerden zemin sınıfı ve zemin parametre değerleri statik projeye esas hesaplamalarda zemin sınıfı düşük olan değerler gözlemlenecektir. Bodrum katların minimum 3 tarafı perde olacaktır. Yapılacak yapıların cephelerinde olan klimalar binalara ekstra yük getirdiğinden cephelere monte edilmesine müsaade edilmeyecektir, mimari projelerde ise klima yerleri belirtilmeyecektir." açıklamasında bulundu.