Depremzedelerden isyan: Ranta öncelik vereceğinize tabut binalarda yaşayanlara öncelik verin

30 Ekim 2020 tarihinde Seferihisar'ın 23 km açıklarında gerçekleşen 6.9 büyüklüğündeki İzmir depreminde Belediye Konutları olarak geçen evleri ağır-orta hasarlı raporu alan ve yıkılan mülk sahipleri Bornova Belediyesi önünde eylem gerçekleştirdi.

Gerçek Haberci'den Batuhan Kaya'nın haberine göre Büyük İzmir depreminde evleri ağır-orta hasarlı raporu alarak yıkılan Suat Biçer, Stad, Birlik, Fulya, Öncel Apartmanları ve C, G, H, K Blokları sakinleri Bornova Belediyesi önünde eylem gerçekleştirdi. Eylemde, Bayraklı’daki konutlar için verilen yüzde 20 emsal artışın aynısını, yeni yapılacak evler için ruhsat ücreti alınmamasını ve 8+1 olan kat planlarının aynı şekilde devam etmesini talep eden ev sahipleri adına basın açıklamasını Seyhan Öztürk okudu.
“Hükümet ve belediyelerin bizi duymadığını biliyoruz”
Hükümet ve belediyelerin kendilerine kulak tıkadığını belirten Seyhan Öztürk, “Hükümet ve belediyelerin şu ana kadar depremzedelerin ve riskli yapılarda oturanların sesine kulak vermediğini biliyoruz. Yıkılan evlerimizi piyasa şartlarında yaptıramayacağımızı ve kurbanlık koyunlar gibi ölmeyi beklediğimizi biliyoruz. Burada depremzedeler olarak bulunuyoruz.
Talebimiz belediyenin blokların tamamına emsal artış vermesi, riskli yapı ilan edilen binaların hepsine emsal artış verilmesi ve belediyenin bu binalara ücretsiz ruhsat vermesidir. Bayraklı’da olduğu gibi tüm binalar yüzde 20 emsal artıştan faydalanabilmeli ve deprem kredisi piyasa şartlarına göre güncellenmelidir. 8+1’i koruyarak yüzde 20 emsal artış talebimizi yineliyoruz” ifadelerini kullandı.
“Yaşadığımız tabut binalara yüzde 20 emsal artışı verilmelidir”
Belediye Konutları olarak geçen binalarda ikamet eden vatandaşlardan biri olan Şahin Ofli yaşadıkları mağduriyeti şöyle ifade etti:
“İzmir’deki eski binalara örnek olan belediyenin blokları var, bu bloklar aynı anda yapılmış ve 4 tanesi depremden ötürü yıkılmışken belediyemiz, ‘5 tanesi depremden yıkılsın da insanlar ölsün’ der gibi, bir kısmına imar artışı veriyor bir kısmına vermiyor. İzmir’in yüzde 40-50’si tabut binalarla doluyken, belediyecilik insanlar öldükten sonra gelip taziye dilemek midir? Belediyenin bu konuda çalışma yapması gerekmektedir. Kimse siyaset yapmasın, ‘hükümet yapacaktı, edecekti’ demesin! Bu işin sıralaması şöyledir, buranın imar planını belediye çıkartır, belediye imar artışı onaylatır ve bakanlığa gönderir. Belediye bunları yapmadan kimseyi suçlamasın, eğer belediye gönderir de bakanlık kabul etmezse hükümet suçludur. Öncelikli olarak Tunç Soyer mevzi imar artışlarıyla ranta öncelik vereceğine dar gelirli insanların yaşadığı tabut binalara yüzde 20 emsal artışını vermelidir.”