DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı: Bölgede fabrikalar alarm veriyor

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, pandemi sürecinde normalleşme ile birlikte işçilerde Covid-19 vakalarının arttığına dikkat çekti: 'Fabrikalarda durum çok kötü. Servisler, çalışma şartları, ek önlemlerin alınmaması gibi temel sorunlar çok fazla. O yüzden fabrikalar alarm vermeye devam ediyor'

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ile pandemi döneminde işçilerin yaşadığı sorunları, Toplu İş Sözleşmesi sürecini, işçilerin kıdem tazminatına yapılmaya çalışılan gasp üzerine konuştuk. Sarı, normalleşme sürecinin, çarklar dönsün işçiler ölsün mantığıyla yürütüldüğünü belirterek, “Pandemi işçi sınıfının hastalığı oldu. Bu süreçte işçi sınıfına yüklenildi. Son bir ayda toplamda 168 işçi Covid-19 salgınında hayatını kaybetti.

BirGün'den Aycan Karadağ'ın haberine göre Sağlık sistemimiz emekçiye değer vermiyor. Vestel’de binden fazla vaka çıktı, BMC fabrikasında sendika Covid-19 vakası yok demesine rağmen fabrika bir hafta ara vermek zorunda kaldı. Birçok bölgemizde normalleşme sonrası vakalar attı. Oysa bizim örgütlü olduğumuz yerlerde 1 Haziran’dan önce çok az sayıda vaka çıkıyordu. 1 Haziran’dan sonra ise vakalar çok arttı. Belediyelerde önlem biraz daha hızlı oluyor. Fabrikalarda ise durum çok kötü. Servisler, çalışma şartları, ek önlemlerin alınmaması gibi temel sorunlar çok fazla. O yüzden fabrikalar alarm vermeye devam ediyor. Bölgede önlem alan fabrikalarda var. Üretim yapan yerler önlemlerini son dönemde iyice arttırdı ama sorunlar hâlâ devam ediyor” diye konuştu.

MÜCADELEMİZDEN TAVİZ VERMEK YOK

İzmir’de Toplu İş Sözleşmesi süreci hakkında da bilgi veren Sarı, “Yaklaşık 2 buçuk yıl önce Kanun Hükmünde Kararname ile geçiş yapılan işçilerin süreçleri bitti. Artık örgütlü olunan yerlerde yetki alınabiliyor. 30 belediyenin 26’sından Toplu İş Sözleşme görüşmelerimiz başladı. İşçilerin haklarını almak için taslaklarımızı verdik, birçok belediyede görüşmeler sürüyor. Arkadaşlarımızın 2 buçuk yıllık kayıpları vardır. Enflasyonun altında ezilmişlerdir. Kadro bile alamamışlar. Biz haklı olduğumuz mücadeleyi en iyi şekilde yürüteceğiz” şeklinde konuştu.

Kıdem tazminatının emekçinin son kalesi olduğunu dikkat çeken Sarı, “Her altı ayda bir yeni bir ekonomik program açıklanıyor. Bakan Albayrak, ‘v’ şeklinde ekonomi büyüyecek dedi. Bizim aklımıza ‘v’ deyince verginin v’si gelir, sonra zam ve zulüm geliyor. Her şeye para buluyorlar ama emekçiye bir türlü para bulamıyorlar. Bu bütçeyle vergiler işçi sınıfının belini iyice bükecek. ‘V’ şeklinde büyümeyi açıkladıktan sonra doğalgaza yüzde 15, elektriğe yüzde 5 zam geldi. Yeni Ekonomik Program içerisinde 25 yaş altı ve 50 yaş üstüne kısmi süreli çalışmayı getiriyorlar. Böylece kıdem ve ihbar tazminatı hakları ile iş güvenceleri kaybedilecek. Bizim mücadele sürecimiz de buna doğru gidiyor. 90 yıllık kıdem tazminat hakkımızı gasp etmeye çalışıyorlar. Ama AKP hükümetinin kıdem tazminatımızı kaldırmaya kıdemi yetmeyecektir. Buna izin vermeyeceğiz” ifadelerine yer verdi.