"Dünyadaki enerjinin 3'te 1'ini binalar tüketiyor"
Ege Üniversitesinde düzenlenen seminerde konuşan Fatma Nur Derdiyok, dünyada küresel ölçekte bulunan enerjinin yaklaşık 3’te 1’inin binalar tarafından tüketildiğini söyledi.
Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVMER) tarafından düzenlenen “Perşembe Seminerleri” devam ediyor. Çevrimiçi gerçekleşen seminerler kapsamında Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Bilimleri Anabilim Dalı yüksek lisans öğrencisi Fatma Nur Derdiyok tarafından “Geleneksel Akdeniz Mimarisinde Pasif Bina Çözümleri” konulu sunum yapıldı. Seminere; ÇEVMER Müdürü Prof. Dr. Dinçer Ayaz, Fatma Nur Derdiyok’un danışmanı Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Gülben Çalış, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Seminerde, pasif binalar ve bu binaların ortaya çıkışı hakkında bilgiler veren Derdiyok; pasif binaları Akdeniz iklimi örneği ve Akdeniz ikliminde bina konfor ihtiyaçları üzerinden anlattı. Derdiyok, sunumunun son bölümünde ise “Tasarım ve Kullanım” aşamalarından oluşan pasif bina çözümlerinden bahsetti.
Dünyada küresel ölçekte bulunan enerjinin yaklaşık 3’te 1’inin binalar tarafından tüketildiğini söyleyen Derdiyok, “Fosil yakıt maddelerinin azalmasından ve küresel ısınmanın geldiği noktadan dolayı binaların daha az enerji harcaması gerekiyor. Binaların kullandığı enerji ihtiyacını azaltmak ve ihtiyaç duyduğu enerjiyi üretmek için ‘aktif ve ‘pasif’ olmak üzere iki farklı uygulama geliştirildi. Aktif uygulamada, güneş panelleri ve güneş pilleri gibi enerji üreten yöntemler kullanılıyor. Pasif uygulamada ise, binanın inşası aşamasında, doğal kaynaklarla binanın enerji ihtiyacını azaltan ve binanın ihtiyaç duyduğu enerjiyi üreten sistemler geliştirildi” diye konuştu.
Pasif bina sistemlerinin doğal kaynaklar sayesinde enerji ihtiyacını azaltan sistemler olduğunu söyleyen Derdiyok, binanın tasarım ve inşa aşamasında; ısı yalıtımı, gölgelendirme sistemleri, pencere yönleri ve binanın büyüklüğü gibi pasif bina sistemlerini, Akdeniz ikliminde geliştirilen örnekler üzerinden açıkladı.
Seminerin sonunda Derdiyok, katılımcıların sorularını yanıtladı.