Elazığ'da bina tartışması: Önce az, sonra ağır hasarlı dediler

Elazığ'da 6 Şubat depremleri sonrası incelenen birçok binanın hasar kaydı, itirazlar neticesinde değişiyor. Konut sahipleri, hasar durumunun netleşmesi için açılan davaların sonuçlarını bekliyor.

Gazete Duvar'dan Serra Taylan'ın haberine göre Elazığ’da 6 Şubat depremleri sonrası birkaç kez incelenen 4 katlı Kayakent Apartmanı için sırasıyla ‘az hasarlı’, ‘ağır hasarlı’ ve ‘orta hasarlı’ raporu verildi. Son olarak bilirkişi raporunda ‘orta hasarlı’ olarak kayıtlara giren apartmanda, hasar durumundan dolayı doğal gaz kesildi. Apartmanda yaşayanlar orada yaşlı, çocuk ve hasta insanların olduğunu ifade ederek yetkililerden doğal gaz sorununun çözülmesini istedi.

‘BİZ NEYE İNANALIM?’

Apartmanda yaşayan Fikri Karakulak şöyle konuştu: ‘’Sürsürü Mahallesi’nde 16 ailenin yaşadığı Kayakent Apartmanı’nda ikamet eden vatandaşların göründüğü gibi mağduriyeti devam ediyor. Doğal gazımız kesildiğinden beri ne duş alabiliyoruz, ne sıcak suyumuz var, ne de yemek yapabiliyoruz. Gidecek yerimiz de yok. Bundan dolayı mağduruz. Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem felaketlerinin ardından binamızdan yapılan itirazlar çevresinde bizlere ‘az hasarlı’ raporu verildi. Buna itiraz edildi ve apartmanımıza ‘ağır hasarlı’ raporu verildi. Bizler yetkililere anlatmamıza rağmen akıllara zarar durumlar yaşandı. Sonrasında bir mahkeme süreci başladı. Doğal gazımız 40 gündür kesik. Biz bu durumu tüm yetkililere söyledik. Binamızın hasar durumunu bilmediğimiz gibi binamızda doğal gaz yok."

‘DOĞAL GAZI HANGİ KURUM AÇACAK KİMSE BİLMİYOR?’

Doğal gazın açılması için kurumlara gittiklerini anlatan Karakulak, şöyle devam etti: “Bizler doğal gazımızın mahkeme süreci bitene kadar açılmasını talep ederek Aksa Elektrik’in yolunu tuttuk. Aksa yetkilileri ise bizlere ‘Elâzığ Belediyesi’nden oturum belgesi alın’ dediler. Fakat belediyeye gittiğimizde bize böyle bir belgenin olmadığını beyan ettiler. Apartmanımızda oturan sakinler binanın hem hasar durumunu bilmiyor hem de soğuktan üşüyor. Çoluk çocuk perişan olmuş durumdayız. Binamıza kontrole gelen ilk ekip bizlere, ‘burada bir sorun yok, gönül rahatlığıyla oturun’ dedi. Sonrasında her ne olduysa binamıza ‘ağır hasarlı’ raporu verdiler. Gerçekten bu süreçte hem bizler hem de evlatlarımız çok yıprandı. Eğer bu binada bir sorun yoksa gelip doğal gazı açın, bina hasarlı ise biz zaten başımızın çaresine bakarız.”

‘APARTMANIMIZ BİR ANDA NASIL AĞIR HASARLI OLDU?’

Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerinin kendilerini mağdur ettiklerini iddia eden Recep Derya ise “Deneyimli mühendislere binamızı sorduk. Zaten riskli bir durum olsa biz niye burada oturup, hayatımızı riske atalım? Yukarıda da belirttiğim gibi binamızla ilgili sorular sorduğumuz tüm bilgili insanlar bu binada bir sorun olmadığını söyledi. Binamız önce ‘az hasarlı’ oldu, sonrasında ise ‘ağır hasarlı’ oldu ve en son olarak mahkemenin bilirkişi raporunda ‘orta hasarlı’ görünüyor. Gerçekten şaştık kaldık. Çoluk çocuk perişan haldeyiz. Yetkililere, siyasilere herkese bilgi vermemize rağmen yine ayazı biz yedik. Bizim sorunumuzu kim çözecek? Kim halledecek? Kim bu apartmanda yaşayan vatandaşlara yardımcı olacak? Çocuklarımız hasta, bizler soğuktan hasta olduk. Bu doğal gazı açmak bu kadar zor mu? Kiralık ev krizi de var zaten” diye konuştu

‘EVİMİZDE KALMAK İSTİYORUZ’

Akpınar Mahallesi’nde oturan Birlik Apartmanı’nda yaşayanlar da evlerinin hasar durumunun netleşmesini istiyor. Apartmanda yaşayanlar, deprem sonrası evlerine hasarsız kaydı verildikten sonra, yapılan itirazlar neticesinde ‘orta hasarlı’ olduğunu anlattı.

Evlerinin hasar durumunun netleşmesini isteyen Maide Yılmaz şunları söyledi: ''Evimiz az hasarlıydı. Orta hasara çevirdiler. Ev yok, biz ne yapacağız, ne edeceğiz? Sokakta mı kalacağız? Durumumuz çok kötü. 10 milyar lira maaşımız yok. Biz ne kira vereceğiz? Elimizde hiçbir şey yok. Bizi atacaklar evlerimizden. Evimize daha önce az hasarlı verdiler. Daha sonra orta hasara çevirdiler. Evimiz sağlam, evimizde kalmak istiyoruz. Hasar durumuna gelip baksınlar.”