Elden kira alan ev sahibine ne ceza verilir?
Kira ödemelerinin belirli bir sınırın üzerinde olması şartıyla banka üzerinden yapılması gerekiyor. Bu sınırı aşmasına rağmen kirayı elden alan ev sahiplerine ceza veriliyor. Elden kira alan ev sahibinin cezası ne kadardır?
Türkiye’de vergi kayıplarının en önemli nedenlerinden birisi de kira ödemelerini elden alan ev sahiplerinden kaynaklanıyor. Ev sahipleri kira gelir vergisi ödememek için kiracılarından kira ödemelerini elden istiyorlar. Bu şekilde herhangi bir tespit yapılamadığı için ev sahibi kira gelir vergisini ya ödemiyor ya da en alt seviyeden ödüyor. Ancak elden kira ödemenin hukuki bazı yaptırımları bulunuyor.
ELDEN KİRA ALMANIN CEZASI NE?
Elden kira almanın iki farklı ceza yaptırımı bulunmaktadır. Öncelikle kira ödemesinin konut için mi yoksa iş yeri için mi yapıldığına bakılıyor. İş yerleri için elden kira alınıyorsa burada hem mülk sahibi hem de kiracı için ceza veriliyor. Konutlarda ise elden kira ödeyen kiracıya ceza verilmiyor ama tespit edilmesi halinde ev sahibi ceza almaktan kurtulamıyor.
Elden kira alan ev sahibine Hazine ve Maliye Bakanlığı için özel usulsüzlük cezası veriliyor. Bu cezanın tutarı söz konusu kira tutarına göre değişebildiği gibi bir yıl içerisinde en fazla 5.500 TL oluyor. Ancak burada da kalmıyor. Elden kira aldığı için ev sahibi devlete ödemediği vergiden de sorumlu oluyor. Onun için de ayrıca ceza ve vergi ödemesi yapılıyor.
NEDEN ELDEN KİRA ÖDENMEMELİ?
Elden kira ödemek ev sahibinden çok kiracılar için riskli bir durumdur. Kirasının direkt ev sahibine veren bir kiracı eğer yazılı bir belge almıyorsa o kirayı ödememiş sayılabiliyor. Elinde bir belge olmadığı için mahkemeye gidilmesi halinde kiracı ödediği kirayı ev sahibine yeniden ödemek zorunda kalabiliyor. Ancak burada da mahkemelerde bir başka detaya dikkat ediliyor. Çok uzun süre kira ödemeden kiracının evde kalmaya devam etmesine ev sahibi tarafından izin verilmeyeceğine bakılarak sadece makul süreler için kiracıdan kira ödemesi talep ediliyor.