Emlak ilanlarına yeni düzenleme! Sosyal medya mercek altında
Ticaret Bakanlığı'nın son aylarda emlak ilanlarıyla ilgili düzenleme ve denetimleri devam ederken, sosyal medya platformlarında paylaşılan ilanlar da kapsama alınıyor. İlan portallarında 1 Kasım'da başlayan kimlik doğrulama şartı sonrasında kayıtdışı emlakçılar sosyal medyaya yönelmişti. Şimdi kayıtdışı emlakçıların bu mecralarda da faaliyet göstermesi engellenecek.
Ticaret Bakanlığı’nın taşınmaz ticaretini düzenlemeye yönelik çalışmaları devam ediyor. Piyasanın dengesini bozan, yanıltıcı, şişkin fiyatlı, gerçeği yansıtmayan emlak ilanlarını engellemek ve böylece vatandaşın mağdur olmasını önlemek amacıyla ilan sitelerinde kimliğini gizleyerek sahte hesaplar üzerinden ilan verilmesi yasaklandı.
1 Kasım’da yürürlüğe giren bu uygulama sonrasında ilan portallarından hızla sahte ilanlar silinmeye başlandı. Düzenlemenin etkisiyle son bir ayda ilan portallarındaki portföyün yüzde 7 ila 10’u silindi. Bu dönemde en çok azalan ilanlar ise ‘sahibinden’ yayınlanan ilanlar oldu.
YENİ MECRALARI OLDU
Asıl gerilemenin sahibinden verilen ilanlarda olması, birçok kişinin kimlik doğrulaması yapmadığına, bu kişilerin gerçek ilan sahipleri değil de ‘merdiven altı’ emlakçılık yapan kişiler olduğuna işaret ediyor.
İlan portallarında sahte ve yanıltıcı ilanlar günden güne erirken, bu portallarda ilan açamayan ‘merdiven altı’ emlakçılar sosyal medyada ilanlarını artırmaya başladı. Yeni bir tehlike olarak sosyal medyanın gündeme gelmesiyle Ticaret Bakanlığı hızla harekete geçerek, sosyal medya platformlarında verilen ilanlara karşı da önlemler almaya başladı.
UYARI GÖNDERİLDİ
Edindiğimiz bilgilere göre Ticaret Bakanlığı, sosyal medya platformlarının temsilcileriyle iletişime geçerek, taşınmaz ilanı yayınlamanın yasal bir mevzuata tabi olduğunu, taşınmazların satışına yönelik ilanlara elektronik ortam sağlayanların da mevzuat kapsamında sorumluluk taşıdığını, mevzuata uyulmadığı takdirde cezai yaptırımların gündeme geleceğini bildirdi.
Buna göre, sosyal medya mecralarında da artık yetki belgesi olan, kimliğini doğrulayan kişi veya kurumlar ilan verebilecek. Kısaca portallarda geçerli olan ilan verebilme kuralları, sosyal medya mecralarında da geçerli olacak.
DENETİM YOK
Özellikle Facebook’un ‘Marketplace’ (pazaryeri) uygulamasında birçok yetkisiz ilan bulunuyor. Pazaryerinin dışında Facebook üzerinden oluşturulan binlerce üyeli ilan gruplarında da Türkiye’nin dört bir yanındaki taşınmazlar için ilanlar yayınlanıyor.
Bu alanlarda ilanların doğruluğu, yayınlayan kişinin güvenilirliği konusunda herhangi bir doğrulama yapılamıyor. Ancak bakanlığın son hamlesi sonrasında Marketplace’e yetkisiz kişilerin ilan yüklemesinin durdurulduğu gelen bilgiler arasında. Instagram’a ilişkin gelişmelerin de eli kulağında olduğu belirtiliyor.
SADECE YETKİLİYE İZİN
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komite Başkanı Hakan Akdoğan, Ticaret Bakanlığı’nın attığı adımlar sonrasında yetkisiz kişilerin ilan paylaşımının sınırlandığını belirterek, şunları söyledi: “Kayıtdışı, merdivenaltı emlakçılık yapanların ellerinde sadece sosyal medya mecraları kaldı. Sosyal medya mecralarına yönelik düzenlemeler ile bu kişiler, bu mecralardan da ilan giremediklerinde sektördeki rekabet düzenlenerek daha güvenli bir ortam oluşturulabilir. Yetki belgesiyle bu işi yapan binlerce emlak işletmesi var. Onların da hakları korunmuş olur. Ayrıca bilgi kirliliği ortadan kalkmış olur. Fiyat istikrarı sağlanması adına önemli getiriler sağlayacaktır.”
YENİ DÜZENLEME YAPILACAK
Ticaret Bakanlığı’nın taşınmaz ticaretine ilişkin yeni bir taslağı daha bulunuyor. Buna göre, başkalarına ait taşınmazların satışına yönelik ilanlara elektronik ortam sağlayan gerçek veya tüzel kişilerin, aynı yere ilişkin farklı fiyatlarla birden fazla ilan girişine izin verilmeyecek.
Taslağa göre, emlakçıların mesleki deneyim şartı kaldırılacak. Normalde yetki belgesi alınabilmesi için üniversite mezunlarından 6 ay, lise mezunlarından 12 ay deneyim isteniyordu.
PAYLAŞIMLAR KALDIRILIYOR
Sosyal medya hesaplarında, belgesiz emlakçıların paylaşım yaptığına dikkat çeken sektör temsilcileri, “Sahte hesaplarla paylaşılan gayrimenkuller piyasanın dengesini değiştiriyordu. Ticaret Bakanlığı’nın sosyal medyada yetkisi olmayan kişilerin paylaşım yapamayacağı kararı çok sevindirici. Artık sosyal medyada da paylaşım yapan kişinin yetkili olması gerekecek. Sahte ilan konusunda en büyük tehlikede aslında sosyal medya gruplarıydı. Son zamanlarda özellikle çıkan haberler sonrası sosyal medyadaki paylaşımlar kaldırıldı, kaldırılmaya da devam ediyor” diye konuştu.