"Emlak İlanlarında Yazılı Onay Şartı Zorunlu!"

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu'nun Uyarısı

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, konut kredisi faiz oranlarında düşüş olacağı yönündeki haberlerin emlak ilan fiyatlarında fahiş artışlara neden olduğunu belirterek, 117 emlak işletmesine para cezası kesildiğini ve konut sahiplerinin yeni bir sözleşme yapmaları gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Güleroğlu, fiyat artışlarında mal sahibinin yazılı onayını almanın önemine dikkat çekti ve şunları söyledi: “Mal sizin, fiyatınızı artırabilirsiniz ama yeni bir sözleşme yapmalısınız. Meslektaşlarıma da fiyat artışlarında, kesinlikle mal sahibinin yazılı onayını almaları gerektiğini söylüyorum.”

Ticaret Bakanlığı’nın İdari Para Cezası Uygulaması
Ticaret Bakanlığı, konut kredisi faiz oranlarının düşeceği yönündeki haberlere reaksiyon olarak emlak ilan fiyatlarında fahiş artışlara giden 117 emlak işletmesine 100 bin TL idari para cezası uyguladı. Güleroğlu, konut fiyatlarının yukarı yönlü hareket etmesinin beklendiğini belirtirken, konut talebinin azalması nedeniyle yeni ev üretiminin durduğuna işaret etti. Güleroğlu, müteahhitlerin yeni konut üretmemesinin sebebinin talep düşüşü olduğunu vurguladı.

Maliye ve Emlak İşletmeleri Arasındaki İlişki
Mesut Güleroğlu, “Maliye mal sahibini arıyor, cezanın kendisine kesilmesini istemeyen vatandaş, ‘Ben artırmadım, emlakçı arttırmış’ diyebiliyor. Bu para cezası emlakçıya kesiliyor. Benim uyarım; mal sizin fiyatınızı arttırabilirsiniz ama yeni bir sözleşme yapmalısınız” diyerek, fiyat artışlarında mal sahibinden yazılı onay alınmasının önemine vurgu yaptı. Güleroğlu ayrıca Elektronik İlan Doğrulama Sistemi’nin emlak piyasasındaki düzenlemeler hakkında açıklamalarda bulundu ve doğru bilgiyi vatandaşlara ulaştırmanın önemini vurguladı.