Emlak sektöründeki fiyat artışı nasıl önlenebilir?
TÜGEM Sakarya İl Başkanı Suat Tunçlar emlak piyasasındaki fahiş fiyat yükselişinin önüne nasıl geçebilecegi hakkında açıklamalar yaptı.
Döviz kurundaki artış emlak sektörün de büyük oranda değişikliğe sebep oldu. Anadolu Ajansı'nde yer alan habere göre; Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Sakarya İl Başkanı Suat Tunçlar, emlak sektöründeki fahiş fiyat yükselişinin önününün kesilebilmesi için şehirlerin master plan oranında büyütülmesi ile arsa fiyatlarının uygun seviyeye indirilmesinin maliyetlere etkide bulunacağını söyledi.
İl Başkanı Suat Tunçlar, ekonomideki oynaklığın emlak sektörünü de etkilediğini belirtti.
İnşaat maliyetlerinin fiyatlarının yükselmesinin, gayrimenkul piyasasına etki ettiğine dikkat çeken Tunçlar, "Kısa dönemde de çok ciddi dalgalanmalar yaşandı, fiyatlar belli bir seviyeye çıktı, şimdi bu fiyatların tekrar değerini bulması zaman alacak. Bu süreçte de tekrar yerini bulacak diye düşünüyoruz." dedi.
Sakarya İl Başkanı Suat Tunçlar, maliyet artışının piyasaya etkisine değinerek şunları söyledi; "Her ilin kendi içerisinde kendi dinamikleri var. Sakarya zaten büyüyen bir şehir. Nüfusumuz hızlı şekilde artıyor. Bu artışa paralel de konut imalatı yapılıyor. Pandemiden bu yana imalatçı firmalarımız yeteri kadar konut imalat yapmadı çünkü dengesiz şartlar vardı ve bu maliyetleri göze alarak yatırıma girmediler. Şu an imalat açıkçası talepten daha az. Talep fazla olması nedeniyle de fiyatlar artış eğiliminde."
Konut fiyatlarındaki artıştan memnun olmadıklarının altını çizen Tunçlar, "Enflasyonla yapı maliyetinin artması yüzde 30-40 fiyatlara yansıdı. Bu da üretime direkt etki ediyor. Buna bağlı değer artışı var ama ikinci elde konutlara, 'Fiyatlar bu kadar arttı, biz de arttıralım.' şeklinde bakış açısı var. Bu istemediğimiz bir artış. Yeni konut sahibi olacaklar, yeni yatırım yapacaklar için de açıkçası makas gitgide açılmaya başladı." diye açıkladı.
İl Başkanı Suat Tunçlar, yaşanan artış durumun çüzüme ulaşabilmesi için şunları söyledi:
"Sakarya'da müteahhitler dar bir alanda faaliyet gösteriyor ve talebe göre imalat yapmaya çalışıyorlar. Bunu sağlayacak konut arsalarımız aslında çok yok. Örneğin Serpan ilçesinde boş konut yüzde 5 seviyelerinde. Adapazarı gibi talebin yoğun olduğu ilçeler için söyleyecek olursak konut imalatı yapılabilecek arsalar az. Planlama ile konut arsalarının arttırılması, şehrin master plan boyutunda büyütülmesi durumunda arsa fiyatlarının makul seviyeye çekilmesi maliyetlere etki edebilir. Bu tarz bir çözüm önerisi oluşturulabilir. Onun haricinde şehir planlamaları burada devreye giriyor. Sakarya özelinde sanayiye bağlı göç alıyoruz. Sanayi alanlarımız büyüyor ve paralelinde nüfusumuz da artıyor. Bu gelişmeler ışığında şehir planlamalarının gözden geçirilmesi gerekiyor."
Konuya dair konuşan TÜGEM İl Başkan Yardımcısı Serkan Ertaş ise vatandaşlara, 'Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi' olmayan emlakçılarla işbirliği yapılmaması gerektiğinin çağrısında bulundu.
Aksi halde sektör fiyatlarının uygun olmadığının altını çizen Ertaş, "Sonunda da alıcı da zarar görüyor. Bizim amacımız alıcı ile satıcıyı bir araya getirmek. Aracı kurumla değil yetkili emlak ofisleriyle bir araya getirip pazarlıklarını yapmaktır." diye ifade etti.
TÜGEM İl Başkan Yardımcısı Serkan Ertaş sözlerini son dönemlerde sık sık gündeme gelen emlak fiyatlarının dalgalanma öncesi seviyelerine dönmesini beklediklerini söyleyerek sonlandırdı.