Eskişehir TOKi mağdurları: Ödemeler yüzde 1000 arttı
Eskişehir'de yapımına devam eden TOKi konutlarında hak sahibi olanlar, peşinat ve taksit ödemelerin katlandığını belirterek mağduriyet yaşadıklarını söyledi.
Gazete Duvar'da yer alan habere göre Türkiye genelinde başlatılan 100 bin konutluk TOKİ projesi kapsamında 2019 yılının aralık ayında Eskişehir'de 2 bin 450 konut için kuralar çekildi. 2021 yılında tamamlanacağı söylenen konutların yapımına 2022 yılında başlanabildi. 2 yıl içinde evlerin biteceğine dair sözlere rağmen birçok kişi ev sahibi olamadı, evlerine kavuşanlar ise yıllar içinde yükselen peşinat miktarları ve aylık ödemeleri yatıramaz duruma geldi.
Hak sahiplerine; “Belirlenen bedelin yüzde 10’u ev tesliminde ödenecek ve taksitler de yaklaşık 890 liradan başlayacak en fazla bin lira civarında olacak” denildi. Ancak nisan ayında KDV oranının yüzde 1’den 10’a yükselmesiyle, peşinatlar; 20 bin liradan 170 bin liraya, taksitler de 894 liradan 2+1 için 6 bin liraya 3+1 daireler için ise 8 bin liraya yükseldi. Hak sahibi 153 kişi ise evlerine kavuşamadı. TOKİ Vadişehir Konutları yapımında inşaat süreci devam ediyor, evlerinin tamamlanmasının 1,5 yılı bulacağı ifade ediliyor.
Vadişehir Mahallesi’nde yer alan TOKİ 4’üncü etapla ilgili yaşanan sıkıntıları aktaran İYİ Parti Bursa Milletvekili Yüksel Selçuk Türkoğlu bir basın açıklaması yaptı. Türkoğlu, “O zamanlar 20 bin lira civarında peşinat alacağız denildi. Şimdi 2+1 için aşağı yukarı 145 bin lira, 3+1 için 180 bin lira vereceksiniz. 'Maliyetler arttı' diyorlar. Başında bir vaat, sözleşme ile işe başladık. Taksitler de 894 liradan 2+1 için 5800-6 bin civarı, 3+1 için 8 bin lira civarında. Asgari ücret 11 bin lira. Emekli maaşı bu memlekette 7 bin 500 lira. ‘Sarhoştum aydım, ben bu işten caydım’ diyor devlet. Devlet böyle bir şey söyleyemez. Projenin başında vaat ettiğiniz şartlar ne ise hak sahiplerine bunu vereceksiniz."
TOKİ mağdurlarından Neslihan Aras, 4 yıl önce kendilerinden 20 bin lira peşinat istenirken şu an 170 bin lira istenildiğini söyledi. Aras, “Belimizi en çok büken şey, KDV’mizin yüzde 1 olması gerekirken yüzde 10’a çıkarılması. Kendi dairem için 168 bin lira peşinat ödemek zorundayım ama birkaç ay sonraki anahtar tesliminde bir o kadar da KDV isteniyor. Bizim gibi dar ve orta gelirli insanların bunu karşılaması mümkün değil. Birçok sıkıntı oldu biliyoruz ama bunun faturasını biz ödemek zorunda değiliz. 20 bin lira peşinat vermemiz gerekiyordu 170 bin liraya çıktı. Bunu kabul ediyorsak gerçekten 4 yılda enflasyonumuz yüzde 1000 mi arttı yoksa bu durum sadece bize mi yansıtıldı?” dedi.
Enver Karagöz adlı TOKİ mağduru ise şu şekilde konuştu: “2019’da kurda çıktı. Sonra binalar yapılmaya başladı ama gecikti binalar. Binalar gecikince maliyetler de arttı. Böyle olunca emekliler 7 bin 500 lira maaş alıyorlar, 7 bin 139 lira taksit var. Bunun elektriği, doğal gazı var. Ne yiyecek bu vatandaş, nasıl ödeyecek? Çok mağduruz. Sabit ödemeye dönülmesi gerekir.”