Ev hanımlarını bile konut sahibi yapacak model! İSO Başkanı Bahçıvan açıkladı

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, yeni bir konut kredisi kampanyası için öneride bulunarak ev hanımlarını bile kolaylıkla ev sahibi yapacak altın konut modelinin detaylarını anlattı.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, katıldığı bir televiyon programında ekonomi ve sanayi gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye'deki yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması gerektiğine vurgu yapan Bahçıvan, yaklaşık 400 milyar dolarlık altın stokunun mevcut olduğunu belirtti.

Bahçıvan, yastık altındaki altının konut alımına yönlendirilmesinin hem ekonomiyi canlandıracağını hem de Merkez Bankası'nın rezervlerini artırabileceğini dile getirdi. 

BAHÇIVAN: ALTINI KONUTLA DEPLASE ETME YOLUNA GİDİLEBİLİR

Bahçıvan önerdiği modelle ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:

 “Şu anda belki de Türkiye’nin içinde bulunduğumuz şartlarda doğru kullanabileceğimiz en önemli şanslarından bir tanesi altın fiyatlarındaki yükselme. Türkiye hane halkının ciddi anlamda da bir altın stokunun olduğu gerçeğini hepimiz kabulleniyoruz. Bu rakamın da yaklaşık 400 milyar dolar düzeyinde olduğu tahmin ediliyor. Bu altın stokunu hep zorlandığımız zamanlarda hatırlıyoruz. İşler olumluya giderken hatırlamıyoruz. Altını sertifikayla, banka mevduatıyla serbest piyasaya çekmemiz, yastık altından çıkarmamız çok kolay olmuyor. Burada başka bir havuca ihtiyaç var. Bu altını konutla deplase etme yoluna gidilebilir. Çünkü Türkiye halkının kalıcı tasarruf anlamında 2 tane geleneksel aracı var. Birisi altın öbürü konut.”

“ALTININI GETİRENLERİN BİR ŞEKİLDE ÖDÜLLENDİRİLDİĞİ BİR MODEL HAYATA GEÇİRİLEBİLİR”

Konut sektöründeki durgunluğu aşmak ve ekonomiyi canlandırmak amacıyla vatandaşların konut alımında altınlarını kullanabilecekleri bir model önerisinde bulunan Bahçıvan, şunları söyledi:

“Konutta da bu kadar büyük bir durgunluk varken ve ekonominin canlanmasına dönük, birçok sektörü de beraberinde canlandıracak bir imkan varken pratikte şöyle bir önerim var: Vatandaş aldığı konutun yüzde 20-30’unu yastık altındaki altınla getirip ödesin. Merkez Bankası o altını alsın rezervlerini artırsın. Sonuçta rezerv ihtiyacımız var. Sonra da 10-15 yıllık konut kredisi sübvansiyonlu olarak verilsin. Yani şu andaki konut kredisi yüzde 30-40 iskontolanıp altınını getirenlerin bir şekilde ödüllendirildiği bir model hayata geçirilebilir. Bu ekonomi yönetiminin rezerv artırması için de bir yol açabilir. Yani yurt dışına faiz farkı verip rezerv artırmak yerine bu yolla rezerv artırmak yoluna gidilebilir. Altın herhalde tarihinde ilk defa bu kadar prim yaptı. Altının çıkış döneminde Türkiye pasifte kalmamalı, bunu kullanmalı.”