Ev sahibi ve kiracıları ilgilendiriyor! Merkez Bankasından gece yarısı kararı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamalarının ardından, Merkez Bankası'nın Enflasyon Raporu'nda konut piyasasıyla ilgili detaylı bir değerlendirme yapıldı.

TCMB, konut fiyatlarındaki düşüşü sağlamak amacıyla kiralık konut arzının artırılması, sosyal konut uygulaması, hisseli kiracılık, kademeli vergilendirme ve boş konut vergisi gibi önerilerde bulundu.

2022'nin son çeyreğinde rekor seviyeye ulaşan konut fiyatları, 2023'te bir miktar gerilese de OECD ülkelerinden ayrışmaya devam etti.

Depremler sonrası konut piyasasındaki önem arttı. Konut fiyatlarındaki artış, kira fiyatlarına yansıyarak enflasyonu dolaylı yollarla etkileyebilir.

Merkez Bankası, TÜFE sepetinde ölçülen genel kira endeksinin yavaş yansımasının nedenini, kira sözleşmelerinin yılda bir kez güncellenmesi ve güncellenirken belirli sınırlara tabi olmasına bağlıyor. Bu durum, konut fiyatlarındaki artışın enflasyona yansımasının gecikmeli olduğunu gösteriyor.

Kiralık konut piyasasının etkin yönetilmesi için elektronik alt yapılar önemli. Kiralık konutların merkezi bir platformda takip edilmesi, belirli standartların oluşturulması ve mecburi hale getirilmesi, etki analizlerine dayanan düzenlemelerin yapılması öneriliyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2023-2025 dönemine ilişkin Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı kapsamında kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden düzenlenmesine karar verdi.

Kiralık konut arzının planlı bir şekilde artırılması, regülasyonların negatif etkilerini azaltabilir. Mevcut çalışmalar, aşırı regülasyonun kiralık konut piyasasını daraltabileceğini ve az regülasyonun kiracı güvensizliğini artırabileceğini gösteriyor.