Evi olanlara flaş duyuru! Kontrol eden o parayı ödemiyor

Değerli konut vergisi beyannamesi için son tarih 20 Şubat'tır. Buna karşılık Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü'nde başkanlık görevi yürüten Ali Yüksel, ülkede konut amaçlı gayrimenkul sahibi olanların söz konusu vergiden muaf olacağını söyledi.

Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü'nün Başkanı Ali Yüksel, geçtiğimiz gün yaptığı bir açıklamada 20 Şubat günü sona erecek olan değerli konut vergisi beyanname verme prosedürünü anlattı.

"Kamuoyu tarafından pek bilinmiyor"

Ali Yüksel, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu'nun 29'uncu maddesi hükümlerinin henüz kamuoyu tarafından yeterince bilinmediğini, söz konusu verginin konusunun da 'konut' olmasından dolayı çok sayıda konut sahibinin vergi beyanının ödeneğini unutma ihtimalinin söz konusu olabileceğini söyledi. "Son gün 20 Şubat 2024" 2023 yılında evinin değeri 9 milyon 967 bin TL'yi aşanların 20 Şubat'a kadar vergi beyannamesi vermesi gerekiyor. Ortak mülkiyet durumunda (miras gibi), malikler de müşterek veya ayrı beyanda bulunabilirler. Ancak ortak (paylaşılan) mülkiyette her hissedar ayrı ayrı ödeme yapar. "Evinizin değeri varsa bu vergiyi ödemelisiniz"

Emlak vergisi ödeyen vatandaşların, evlerinin değeri varsa bu vergiyi de ödemeleri gerektiğini vurgulayan Ali Yüksel, “Ana faaliyeti inşaat olan girişimciler, bu iş nedeniyle sahip oldukları dairelerin sahibi olup bunları satmadıklarını veya kiralamadıklarını beyan etmeyeceklerdir. Ancak sahiplerini değiştirdiklerinde vergiye tabi olacaklar." dedi. Beyannamenin belediyelere değil vergi idaresine verilmesi gerektiğini aktaran Yüksel, “Beyanname internet üzerinden de verilebiliyor. Vergi, 29 Şubat ve 31 Ağustos tarihlerine kadar peşin veya iki eşit taksitle ödenebilecek. Şubat 2024 yani beyanname verme süresinden sonra bu değerlere sahip bir daire veya teslim alan kişi bir sonraki yıl beyanname verecek. Yönetim ajansı size bir beyanda bulunmayacak veya vergi ödemenizi hatırlatmayacaktır. Beyanname hazırlanırken bu cadde üzerindeki binalar için belediyenin vereceği emlak vergisi değeri esas alınacak." şeklinde konuştu.

"Evin değerine göre 3 farklı vergi var"

Ali Yüksel, "Değer bedeli 967 bin TL ila 14 milyon 951 TL arası 9 milyon 967 bin TL'yi aşan değer üzerinden binde 3 oranında vergi ödemek zorundadır." dedi. Ali Yüksel, uygulanacak vergi oranının 14 milyon 952 bin TL ile 19 milyon 936 bin TL arası binde 6, değeri 19 milyon 936 bin TL'nin üzerinde olan konutlarda ise yüzde 10 olduğunu kaydetti.