Evi tahliye eden kiracı anahtarı ev sahibine teslim etmezse ne olur?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında kurulan ilişki yasalarca yürütülmektedir. Kiracıların yapacakları çok küçük bir hatanın faturası onlara çok kabarık çıkabiliyor.

Ev sahipleri ile kiracılar arasında adeta akıl oyunları oynanmaya başladı. Taraflar birbirlerini köşeye sıkıştırabilmek için her yolu deniyorlar. Bunu da yasaların kendilerine verdiği haklar çerçevesinde yapıyorlar. Bir ev sahibi veya kiracı yasal haklarını ve sorumluluklarını bilmiyorlarsa başları belaya girebiliyor. Özellikle de kiracılığın sona erdirilmesinde uygulanması gereken net kurallar bulunuyor. Bu kurallara kiracı uymadığı takdirde bunun bedelini ağır bir şekilde ödüyorlar.

KOMŞUYA ANAHTAR BIRAKILMAZ!

Kiracılar evi boşalttıklarında anahtarı bir komşuya veya ev sahibinin alabileceği bir yere bırakmayı tercih edebiliyorlar. Bunu yapan kiracı eğer kötü niyetli bir ev sahibi ile karşı karşıyaysa çok büyük bir hata yaptığını çok geç de olsa acı bir şekilde öğreniyor. Ev sahibi kiracının bu hatasını fark ederse ve kiracıya zarar vermek isterse çok önemli bir koz elde etmiş oluyor.

Kiracı evi tahliye ediyorsa anahtarı da bizzat ev sahibine vermelidir. Hatta bu da yetmez anahtarı teslim ettiğine dair yazılı bir belge de almalıdır. Bu eğer yapılmazsa kira sözleşmesi yasal olarak sona erdirilmemiştir. Kira sözleşmesi devam edeceği için kiracı ev sahibine kira ödemesi gerekmektedir.

Anahtarı kiracıdan teslim almayan ev sahibi 6 ay zaman geçtikten sonra kiracıya icra üzerinden takip başlatıp o 6 aylık kira bedelini talep edebilir. Kira sözleşmesi bitmediği için ev sahibi yasalar karşısında haklı çıkmaktadır. Kiracı bu önüne çıkan borcu ödemek zorunda kalacaktır. Hiç hesapta yokken eski ev sahibine 6 ay kira borcu borçlanan kiracı ne yaparsa yapsın bu ödemeden kurtulamayacaktır. Bundan dolayı anahtar ev sahibine teslim edilip bu yazılı bir tutanak haline getirilmeden evden ayrılmamak gerekiyor.