Faiz düştü, konut satışları patladı! Fiyatlar 1 ayda %15 arttı...

Konut kredisinde faizler düşmeye başladı, piyasa hareketlendi. Konut fiyatlarında son bir ayda yüzde 15'lik artış yaşanırken, İstanbul'da bir günde bir dairenin fiyatının 700 bin TL arttığı görüldü. Bakanlık fahiş fiyat artışları için harekete geçerken, uzmanlar konut fiyatlarının daha da artması halinde kiralık evlerde talep patlaması yaşanacağı ve kiraların daha da yükseleceği uyarısında bulunuyor.

Son iki yıldır görece zor günler geçiren konut piyasası yeniden hareketlenmeye başladı. Krediye erişimdeki zorluklar ve yüksek faiz oranlarıyla birlikte konut satışları yavaşlarken, fiyat artış hızı da azalmıştı. Temmuz ayı itibariyle ise konut piyasası yeniden hareketlendi ve yılın en yüksek satış rakamlarına ulaşıldı.

Söz konusu artış trendi Ağustos ayında da devam ederken, bazı devlet bankalarındaki konut kredilerindeki faiz indirimi sektörü daha hareketlendirdi.

KONUT FİYATLARI ARTIYOR

Ağustos'ta Merkez Bankası’nın endeksine göre Türkiye’de ortalama konut fiyatı bir önceki yıla göre yüzde 3.6 arttı.

İSTANBUL'DA AĞUSTOS'TA YÜZDE 5,5 ARTIŞ GÖSTERDİ

Reel artış uzun bir aradan sonra konut fiyatlarına geri döndü. İstanbul’da fiyatlar Ağustos'ta yüzde 5.5 artış gösterdi.


Ancak henüz kredilerde beklenen yeterli faiz düşüşü olmaması nedeniyle kredili konut satışlarında bir artış olmazken; son aylardaki konut satışındaki artış merak konusu oldu.

KİRALARDAKİ %25 SINIRI KALKINCA...

Uzmanlar konut satışlarının artışına sebep olarak; kur korumalı mevduattan çıkan paranın bir kısmının konuta yönelmesi ve kiralardaki yüzde 25 sınırının kalkması sonrasında kiraya vermek amacıyla yapılan alımların artmaya başlamasını gösterirken vatandaşların kredilerin yavaş yavaş düşmeye başlaması sonrası fiyatların daha da artacağını öngördüğü belirtiliyor.

TALEP PATLAMASI YAŞANACAK, KİRALIK EV FİYATLARI DAHA DA UÇACAK

Zaten çok yüksek olan konut fiyatlarının daha da artması durumunda, satışların düşeceğini ve bu kez de kiralık konut talebinin artacağını söyleyen uzmanlar; kiralık ev fiyatlarının korkunç seviyelere ulaşabileceği konusunda uyarıyor.

FIRSATÇILAR HAREKETE GEÇTİ

İmkanı olan; fiyatlar yeniden tırmanışa geçmeden konut almak için harekete geçerken, bu durum baız fırsatçıların da adeta işine geldi.

SON 1 AYDA KONUT FİYATLARI YÜZDE 15 ARTTI

Türkiye Gazetesi'ndeki habere göre; ilan sitelerindeki satılık konut fiyatlarında bir ay içinde yüzde 10-15 artış gözlendi.

BİR DAİRENİN FİYATI BİR GÜNDE 700 BİN TL YÜKSELDİ

İstanbul’daki bir dairenin fiyatı bir günde 700 bin lira arttı.

 

Ticaret Bakanlığı ise bu durum karşısında harekete geçti ve fırsatçılık yapana yüklü miktarda ceza yazacağını açıkladı.