Gayrimenkul Sektöründe Fiyatlar Yüzde 18 Geriledi

Gayrimenkul fiyatlarının enflasyondan arındırıldığında Türkiye çapında yüzde 18 geriye gittiğini açıklayan EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, konut fiyatlarının şu anda iyi olduğunu ve biraz daha da geriye doğru gideceğini açıkladı.
Ekonomi yavaşlarken gayrimenkul sektöründe de yavaşlama görüldüğünü söyleyen EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, “Konut fiyatlarında son iki aydır enflasyonun altında bir artış görüyoruz. Gayrimenkul fiyatlarını enflasyondan arındırdığımız zaman fiyatlar Türkiye çapında yüzde 18 geriye gitti. Ekonomi politikalarının sonuçlarını pozitif olarak gayrimenkul sektöründe görüyoruz. Ancak yeterli değil çünkü erişilebilir konuta ulaşmak hala çok zor.” dedi.
Faizlerde de son bir ay içerisinde bir takım gerilemeler olduğunu sözlerine ekleyen Yazıcı, “Mesela Ağustos ayında 134 bin konut satıldı ve yüzde 10’u konut kredisi olarak kullanıldı. Daha önce yüzde 7-8 kullanılabiliyordu, dolayısıyla biraz düşüş yaşanıyor. Öte yandan piyasada peşin parayla alımlar da hala devam ediyor. Eğer konut oturmak için alınmıyorsa hala avantajlı değil. Dolayısıyla aslında gayrimenkulü bir yatırım aracı olarak değil, oturmak için bir enstrüman olarak düşünülmesi gereken bir dönemdeyiz. Fiyatlar biraz daha geriye gidecek görüşündeyim Alım için eğer yatırım yapabilecek para varsa önümüzdeki altı aylık dönem içerisinde bence gayrimenkul oturmak için iyi bir alternatif olacak. Bundan sonra ki yatırım için elverişli bir döngü için de tahminim en az üç sene var. Gayrimenkul sektörü eski parlak günlerine çok kolay gelemeyecek.” şeklinde konuştu.
Kiralar hakkında da bilgiler veren Yazıcı, “Kira fiyatları enflasyon biraz daha geri gittiği zaman daha iyi rakamlara gelecektir. Öte yandan hem ev sahibi hem de kiracıları bir dengede tutmak gerekiyor. Her ne kadar yasal artışlar enflasyona bağlı olarak gerçekleştirilse de, mal sahipleri bununla yetinmiyor. Burada tarflar arasında denge önemli sadece kira geliri ile geçinen çocuk okutanlar var. Mesela İstanbul'da Anadolu yakasında Kadıköy’de kiralar takribi yüzde 70 arttı. Kadıköy’ü ise Kartal takip ediyor. Avrupa yakasında ise; takribi yüzde 60 artışla Silivri başı çekiyor. En az artış ise;  Yüzde 12 civarı ile Anadolu yakasında Şile’de olurken, Avrupa Yakası’nda ise Küçükçekmece’de oldu.” diyerek sözlerini bitirdi.


EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık Hakkında: EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık AŞ, gayrimenkul sektörün uzman isimleri tarafından 2008 yılında kuruldu. EVA, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yetkilendirilen Değerleme Şirketlerinden olup ayrıca, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK)  tarafından finans kurumlarına,  “gayrimenkul, gayrimenkul projesi veya bir gayrimenkule bağlı hak ve faydaların değerlemesi” hizmet verme yetkisine sahip şirketler arasındadır. Ayrıca uluslararası bir kurum olan RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) tarafından Türkiye’de “Regulated by RICS” olarak ünvanı verilen ilk kuruluştur.
EVA Değerleme’nin kendi alanında 26 adet uluslararası ödülü bulunmaktadır. Finans piyasaları konusunda dünyanın önemli otoritelerinden Euromoney Yayın Kurumunun lider dergisi olan Euromoney Magazine her yıl dünyanın birçok ülkesinde çeşitli kategorilerde en başarılı kurumları bilimsel bir çalışma ile belirlemektedir.  EVA  Değerleme,   2011 senesinde Euromoney tarafından Değerleme Konusunda Türkiye En İyi Gayrimenkul Danışmanlık Firması, 2013 senesinde Türkiye’nin En İyi Danışmanlık (Best Real Estate Advisory-Overall), En İyi Araştırma (Research) ve En İyi Değerleme (Valuation) Firması ödüllerinde, 2014 senesinde ise “Türkiye’nin En İyi Gayrimenkul Araştırma Firması" ödülüne, 2016, 2017 ve 2018 senelerinde tekrar Türkiye’nin En İyi Danışmanlık (Best Real Estate Advisory-Overall), En İyi Araştırma (Research) ve En İyi Değerleme (Valuation) Firması ödüllerinde layık görülmüştür. 2020 yılında ise  Euromoney’in “Real Estate Awards 2020” ödülleri kapsamında, Türkiye'nin en iyi Gayrimenkul Araştırma ve Gayrimenkul Değerleme firması seçilmiştir. Ayrıca uluslararası International Property Awards, EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlığı 2013-2014 senesi ödüllerinde "Türkiye’nin En İyi Gayrimenkul Danışmanlık Firması" ve "Avrupa'nın En İyi Gayrimenkul Danışmanlık Firması";  2014-2015, 2015-2016, 2016-2017, 2017-2018 ve 2018-2019 senesinde ise arka arkaya tekrar "Türkiye’nin En İyi Gayrimenkul Danışmanlık Firması"  olarak seçmiştir. Tüm bu ödüller yanısıra 2017 senesinde Global Brands Magazine tarafından “Best Property Appraisal Company, Turkey 2017”, 2018 senesinde Global Brands Magazine tarafından “Most Innovative Real Estate Valuation Brand, Turkey 2018, 2023 senesinde tekrar Global Brands Magazine tarafından “Best Real Estate Advisor Turkey 2023 ödülüne layık görülmüştür. 2024 senesinde Boston Brand Research&Media tarafından “Best Real Estate Advisor, Turkey 2024 ödülüne layık görülmüştür. 
EVA Gayrimenkul Değerleme, her türlü gayrimenkul ve gayrimenkule dayalı hak ve faydaların değerlemesi, makine ve ekipman değerlemesi hizmetleri vermekte, gayrimenkul projelerinde fizibilite, şerefiyelendirme, yer seçimi analizi, çalışmaları yapmakta, en iyi ve en verimli kullanım etütleri hazırlamakta, kurumsal imar barışı danışmanlığı hizmeti vermekte, finansal kurumlar için kredilerde yatırım ilerleme raporları hazırlanması hizmetleri vermektedir. Şirketin ortakları ve Yöneticileri arasında Türkiye’nin ilk SPK Lisanslı Değerleme Uzmanlarından Cansel Turgut Yazıcı, Özdil Şahin, Özhan Yurtseven ve Zuhal Balsarı bulunmaktadır. Şirketin Türkiye Otel Sektörü Pazar Analizi Raporu, Türkiye Alışveriş Merkezleri Potansiyeli Analizi raporları, İstanbul Markalı Konut Piyasası Araştırma ve Öngörüler Raporu, İstanbul Yurt sektörü raporu gibi yayınlanmış sektörel araştırma raporları vardır.
Daha Fazla Bilgi İçin: www.evagyd.com