Gayrimenkul sektörünü 2022'de neler bekliyor?

The Economist'in araştırma birimi Economist Intelligence tarafından hazırlanan 2022 özel sayısında salgın sonrası küresel ekonomiyi hangi trendlerin yönlendireceği ve 2022 yılında hangi sektörü nelerin beklediği masaya yatırılıyor. Peki gayrimenkul sektörünü 2022'de neler bekliyor?

Küresel ekonominin koronavirüs salgınıyla 2020 yılının ilk aylarında benzeri görülmemiş bir şok yaşamasının ardından neredeyse iki sene geçti. Dünya Gazetesi'nden Hilal Sarı'nın haberine göre; milyonlarca insanın yaşamını yitirdiği Kovid-19 salgınının hem ekonomik hem de siyasi sonuçları 2022 yılında da sürecek gibi duruyor. The Economist’in araştırma birimi Economist Intelligence tarafından hazırlanan 2022 özel sayısında salgın sonrası küresel ekonomiyi hangi trendlerin yönlendireceği ve 2022 yılında hangi sektörü nelerin beklediği masaya yatırılıyor.

 

Derginin genel yayın yönetmeni Tom Standage, özel sayıda kaleme aldığı başyazısında 2022 yılının salgının ardından yeni normale adaptasyon yılı olacağına dikkat çekiyor. Standage’e Economic Intelligence analizine göre 2022 salgının yeni tedaviler ve aşılama ile endemiye dönüşebileceği, enflasyon endişelerinin süreceği, ABD demokrasisi ve Çin otokrasisinin ihtilaflarının, istihdamın çevresinin evden çalışmaya geçişle dönüşümünün, kripto paralardaki büyümenin devam edeceği, süper güçler arasındaki teknoloji ve uzay savaşlarının gündemde yer alacağı, küresel seyahatin eski günlerine dönmekte zorluk çekeceği ve iklim krizinin ise dönüşüm tartışmalarının merkezinde olmaya devam edeceği bir sene olacak. 

 

Peki 2022'de gayrimenkul sektörünü neler bekliyor? 

Küresel gayrimenkul sektöründe hükümetlerin Kovid-19 salgını süresince sunduğu kira koruma desteklerinin sona ermesiyle beraber tahliyeler başlayacak. Şirketler ofislerini küçültmeye başlayacak, mağazalar online satışlardaki yükselişe bağlı mağaza kapatmalarını sürdürecek. Fakat online mağazalar için depo alanları gereksinimi başlayacak. Yalnızca Avrupa’da toplam arza 4 milyon metrekare depo alanı dahil olacak. 

Faiz yükselişleri ve parasal sıkılaşma gayrimenkulde kredilerin yavaşlamasına neden olacak. 

İngiltere, İspanya ve Kanada gibi gelişmiş ekonomiye sahip ülkelerde gayrimenkul vergilerinin yükseltilebileceğ de öngörülüyor. 

Önceliklerin değişmesiyle beraber uzaktan çalışma Bahamalardan Maruitius’a özel resortlara olan talebin yükselmesini sağlayacak. 

 

Londra, Frankfurt ve Singapur gibi altyapısı olan iyi kentlere ilgi çoğalacak ve bu şehirlerdeki kiralık gayrimenkul pazarında yabancı yatırımcıların payı yüzde 47’ye kadar ulaşacak. 

Ofis kiraları 2022 yılının sonuna doğru gittikçe yükselecek. İnşaat sektörünün daha sürdürülebilir hale gelmesi için regülasyon baskıları da takip edilecek.