İlk konutunu alacaklar kıdem tazminatının yüzde 10'unu alabilecek

Tamamlayıcı emeklilik modeli kapsamında 60 yaşa kadar fonda birikim yapılması planlanıyor. İlk konut, evlenme, ağır hastalık gibi durumlarda ise bu yaştan önce sınırlı olarak çekebilecek.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı tamamlayıcı emeklilik modeliyle, kıdem tazminatıyla ilgili yeni bir dönem başlayacak. Sosyal taraflarla tartışmaya açılan 2 model kapsamında, 60 yaşa kadar fonda birikim yapılması planlanıyor. İlk konut, evlenme, ağır hastalık gibi durumlarda ise bu yaştan önce sınırlı olarak çekim yapılabilecek. 

2022’DE BAŞLAYACAK

Hürriyet'ten Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre; mevcut sistem içerisinde her yıl için, çalışanların brüt bir aylık ücreti kadar, kıdem tazminatı hakkı meydana geliyor. Ekonomi yönetiminin çalışmalarının devam ettiği modellerde sistemin herkesi kapsaması veya tercihe bağlı olması seçenekleri üzerinde çalışılıyor.

YÜZDE 25’İ PEŞİN ÖDENECEK 

Kıdem tazminatı hesaplarında biriken tutarı çalışanlar, esas alıp 60 yaşında kullanabilecek. Bu kapsamda 60 yaşında hesapta biriken paranın yüzde 25’i peşin olarak alınabilecek, kalan tutar ise emeklilik gelirini artırmak için çalışanlara ek gelir olarak sunulabilecek.

İlk konut, evlenme, ağır hastalık, işten çıkış durumları ise istisnai olarak değerlendirilecek ve öncesinde ödeme yapılabilecek. Ama tutar burada sınırlı olacak. Örneğin ilk konut alımında biriken tutarın yüzde 10’unu çalışan çekebilecek.

BİRİNCİ MODEL ZORUNLU 

Ekonomi yönetiminin üzerinde durduğu modellerden ilkinin yasalaşması halinde bütün çalışanlar bu modele göre kapsam içinde yer alacak. Bu durumda zorunlu olacak birinci modelde, işveren her ay çalışanın brüt ücretinin yüzde 3’ünü “tamamlayıcı emeklilik hesabına” gönderilecek.

Bu da yıllık bazda 11 günlük bir kıdem tazminatı hakkına denk geliyor. Kalan 19 günlük tutara denk gelen brüt maaşın yüzde 5.33’ü kadar tutar ise şimdi olduğu gibi aynı sistemle devam edecek ve ayrılık durumunda ödeme yükümlülüğü işverenin olacak.

İKİNCİ MODEL SEÇENEKLİ 

İkinci modelin yasalaşması durumunda taraflara seçme şansı verilecek. Ya şu andaki mevcut sistemin devamı istenecek ya da yeni model düzenlenecek. Bu yeni modelde işveren payının yanı sıra, devlet payı da söz konusu olacak. İşçiler de prim ödeyecek.

Asgari ücrete kadar ücretler için, işçinin primi ücretin yüzde 0.5’i kadar olacak. Örneğin iki asgari ücrete kadar olan bir ücret söz konusu ise, katkı payı yüzde 1.5’a kadar çıkarılacak. Asgari ücretin iki katından fazla olan ücretlerde ise, kesinti yüzde 2.5 olacak. Devlet de bir puan katkı sunacak. Rakamlarla ilgili sosyal taraflarla görüşmeler sürüyor.