İmar affı beklentisi Bodrum'da kaçak yapılaşmayı iki katına çıkardı

İmar affı beklentisi, Bodrum'daki kaçak yapılaşmayı artırdı. Belediye Başkanı ve Bodrum Kent Konseyi Başkanı, kaçak yapılaşmanın ilçenin öncelikli sorunlarından biri olduğu konusunda hemfikir.

Duvar'dan Selçuk Arslan'ın haberine göre Seçim sürecine girilen Türkiye’de, imar affı beklentisi kaçak yapılamasının hız kazanmasına neden oldu. Yaklaşık bir hafta önce BBP Genel Başkanı ve Ankara Milletvekili Mustafa Destici tarafından imar affı yasa önerisi TBMM'ye sunuldu. Hali hazırda artan kaçak yapılaşmanın, yasa önerisinin kabul edilmesiyle daha da artacağı endişesi hakim. 

683 YAPI YIKILDI

Bodrum’da imar affı beklentisi nedeniyle bazı evlerin metrekaresi büyütülürken, bazıları evler de ‘kaçak’ yoldan yapılmaya başlandı. Bodrum Belediyesi’ne gelen ihbarlara göre bölgede kaçak yapılaşma son dört ayda iki katına çıktı.

Bodrum’da kaçak yapılaşmanın sebeplerinden biri de yüksek kiralar… Ortalama kiranın 7 bin lira olduğu Bodrum’da, düşük gelirli pek çok kişi, tarla vasıflı arazileri satın alıp ruhsatsız yapılar inşa etmeyi tercih ediyor. Bodrum Belediyesi’nden alınan bilgilere göre, şu ana kadar ilçede toplam 2 bin 482 yapı, kaçak olduğu gerekçesiyle mühürlendi. İşlem yapılan bu yapılardan 683'nün yıkımı gerçekleştirilirken, 570 yapının yıkımı da programa alınmış durumda.

  ‘İMAR BARIŞI BU TOPRAKLAR İÇİN UYGUN DEĞİL’

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, kaçak yapılaşmadaki artışı ‘patlama’ olarak değerlendirdi. Aras, “Şu anda imar barışı yok. İmar barışı olsa bile geleceğe yönelik çıkmayacağı için imar barışı tarihinden sonra yapılacak her şey kaçak olacak. Zaten şu anda birçok yer mühürlü ve yıkımlar devam ediyor. İmar barışından faydalanıp daha sonra yapı kayıt belgeleri usulüne uygun olmadığı gerekçesiyle iptal edilen yaklaşık 600 dosya var. Yasa herkese eşit uygulanır, buna söylenecek söz yok ama imar barışı meselesi çok büyük bir sosyal adaletsizliktir. Bu beklenti ile şu an kimse bir şey yapmasın, henüz bir yasa çıkmış değil. Bir kanun teklifi verildi diye her şey bitmiş değil. Bu konuda suç duyurularımız, tespitlerimiz, mühürlemelerimiz, para cezalarımız devam ediyor. İmar barışı bu topraklar için hiç uygun değil” diye konuştu.

  ‘BODRUM'DA YAPILAŞMA ÖMRÜNÜ TAMAMLADI’

Bodrum'daki kaçak yapılaşmaya karşı çıkan diğer biri isim ise Bodrum Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz oldu. Yılmaz, bu tür yasaların vatandaşı kaçak yapılaşmaya teşvik ettiğini söyleyerek Bodrum'un bu tür yasalara ihtiyacı olmadığını belirtti. Yılmaz, "Bodrum'da yapılaşma ömrünü tamamlamış durumda. Aslında Bodrum'un bu yasalara ve uygulamalara ihtiyacı yok. Bodrum'da yıllardan beri insanların barınma sorunu vardı. Bu imar planlarıyla engellendi. Bölgemizin acil rehabilitasyon plana ihtiyacı var. Bu inşaat yükünü, alt yapı sorunlarını çözmeden taşımak mümkün değil. Geçtiğimiz sene çok kötü örneklerini gördük” dedi.

Birinci imar barışının yarattığı sorunlara dikkat çeken Yılmaz şunları söyledi: “Birinci imar affı ciddi yapılaşmaya neden oldu. Burada esas olan ikinci bir imar affının çıkarılmasından ziyade birinci imar affının doğru uygulanıp uygulanmadığını denetlemek olmalı. Yapı kayıt belgeleri incelenmeli. İmar affından sonra birçok yer yapı kayıt belgesi aldı. Belediye ile çevre şehircilik bakanlığı el ele verip bu süreçleri denetlemeli.” Yılmaz, kontrolsüz yapılaşmanın devam etmesi halinde Bodrum'da turizmin kaybedileceğini belirtti.