İMO İzmir Şubesi, Aliağa'daki TOKİ inşaatı için yetkililere çağrıda bulundu

İMO İzmir Şubesi, Aliağa’daki TOKİ inşaatlarının gerekli denetimlerinin ilgili makamların sorumluluğu altında olduğunu söyleyerek yetkilileri uyararak sorumluluklarını yerine getirmelerini söyledi. 
İzmir İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Şubesi, Aliağa’da yapımı devam eden TOKİ İnşaatındaki hatalar ve denetim eksikliğine dair açıklama düzenledi. İMO İzmir Şubesi, yaptığı açıklamada söz konusu TOKİ inşaatında yaptığı incelemeler sonrası tespit edilen imalat hataların, deprem tehdidi altında olan kent ve vatandaşlar adına endişe verici olduğunu söyledi. 
Yapılan incelemede, betonarme elemanların yapımında tünel kalıp sisteminin kullanıldığı belirten açıklamada; “Taşıyıcı elemanların deprem kuvvetleri etkisi altında kritik öneme sahip alt ve üst uç birleşim bölgelerinde hayati tehlike arz edecek şekilde imalat hataları görülmektedir. Bu kusurların uygulamadaki hatalardan ve denetim eksikliğinden kaynaklandığı şüphesizdir. Deprem tehdidi altındaki bir bölgede, kurulma amacı özellikle dar ve orta gelirli vatandaşın nitelikli konut ihtiyacını karşılamak olan TOKİ tarafından inşa edilmekte olan bu yapılarda dikkatsiz ve özensiz imalatlar telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açabilir” denildi. 
İLGİLİ DEVLET KURUMLARI DENETİM YAPMADI
Açıklamada söz konusu inşaatın bakımı ve denetiminin yapılmadığı takdirde hayati tehlikeler oluşacağı ifade edilirken ilgili devlet kurumlarının inşaatta gerekli denetimleri yapmadığı belirtildi. 
“Yetkilileri uyarıyoruz ve sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz” denilen açıklamada; “Ayrıca bu süreç içerisinde sahada söz konusu kusurlu imalatlara taş dolgu ve basit sıva tamiratı yapıldığına dair bilgiler iletilmektedir. Taşıyıcı sistemin bütünlüğünü etkileyen bu tip bir yapısal hasara el yordamı yama yöntemi ile müdahale edilmesi sorunu çözmeyecek, sadece örtbas edecektir. Güvenilir onarım yöntemi, konusunda uzman yetkin bir inşaat mühendisinin yönlendirmesiyle yapılacak hesap ve analizlerle belirlenecek bir malzeme ile kontrollü şekilde ve literatürde kabul görmüş testlerin de yapılıp raporlanmasıyla ve denetlenmesiyle mümkün olabilir” ifadelerine yer verildi. 
GEREĞİ YAPILMASI İDARİ MAKALARIN SORUMLULUĞUNDA 
Açıklamada son olarak şöyle denildi; “Halihazırda yapılmış bir tamirat var ise kalite kontrol testlerinin yapılarak sonuç raporlarının paylaşılması gerekmektedir. Ayrıca bu tür kritik imalat hataları yapılan binaların, Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği Bölüm 15`teki "Deprem Etkisi Altında Mevcut Bina Sistemlerinin Değerlendirilmesi ve Güçlendirme Tasarımı İçin Özel Kurallar" bölümüne uygun değerlendirmelerle tahkik edilerek performansının belirlenmesi ve sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılması beklenmektedir. Bu koşulların sağlanmadığı hallerde ise tamiri ve güçlendirilmesi mümkün olmayan noktalarda yıkım ve yeniden yapım yoluna gidilmesi kaçınılmaz olacaktır. Fotoğraflara yansıyan ve yansımayan, şimdiye kadar yapılan imalatların hatalı olup olmadığının denetlenmesinin, denetleme sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılmasının, usul ve yasalara, projesine ve fen-sanat kurallarına aykırı imalatların tespiti halinde gereğinin yapılmasının idari makamların sorumluluğunda olduğunu hatırlatıyoruz.”