İndirimli konut kredisi başladı: Faizlerin düşüşü için bir sinyal mi?

Bir kamu bankası tarafından konut kredisine özel olarak belirlenen 2,79'luk faiz oranı, Merkez Bankası'nın uyguladığı faiz politikasında da bir indirim sinyali olabilir mi sorusunu akıllara getirdi. Peki konut almak isteyenler bu faiz oranından nasıl yararlanabilecek? Şartlar neler?

Enflasyonla mücadele kapsamında ekonomi yönetiminin uyguladığı sıkı para politikası adımlarıyla son dönemde kredi faizleri yükselmiş, bu konut kredilerine de yansımıştı. Konut kredilerinde genel itibarıyla yüksek seyir devam ederken, bir banka faizleri düşürdü.
Ziraat Bankası "Konut Kredisi Ürün Paketi" kapsamında konut kredisi faizini 60 aya kadar yüzde 2.89, 120 aya kadar olan vadede ise yüzde 2.79'a düşürdü. Peki Ziraat Bankası’nın kredi kampanyasından yararlanmak için şartlar ne? 1 milyon TL kredi kullandırılmak istense aylık taksitler ne kadar oluyor? Diğer bankalar da konut kredisi faizlerini düşürür mü?
KREDİ KAMPANYASINA BAŞVURU ŞARTLARI NE?
Konuyla ilgili tüm merak edilenleri milliyet.com.tr’ye açıklayan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı şu ifadeleri kullandı: “Merkez Bankası faiz oranlarını sabit tutuyor olsa da enflasyonda yaşanan gerileme bize orta ve uzun vadede konut kredilerinin bir nebze rahatlayacağını gösteriyor. Ziraat Bankası’nın kredi faiz oranlarında yaklaşık 2 puanlık indirimi piyasada bir ilgi uyandırdı diyebiliriz.
Krediden yararlanmak için 2 başlık unutulmamalıdır. Bunlardan bir tanesi BDDK tarafından belirlenmiş olan birinci, ikinci el konutlar için belirlenen kredi oran tablosudur. Bu tablo oranına göre konutun değeri ve bu değer üzerinden de belli oranlarda kredi kullandırılabilmektedir.
İkincisi ise bankalar bu krediden faydalandırmak için kendi içlerinde de bazı şartları ek olarak belirleyebiliyorlar. Burada da talimata sahip olunması, bireysel emeklilik sigortası ya da konut sigortası, kasko, eşya sigortası, DASK gibi bazı ürünlerin yapılmasını isteyebiliyorlar. Ziraat Bankası buna benzer talepte bulundu. Krediye başvuracak kişilerin bireysel emeklilik, zorunlu deprem sigortası, kasko ve eşya sigortası gibi ürünlerden en az 4’üne sahip olması gerekiyor. Konut kredisi için Bankkart, KMH ve talimat ürünlerine sahip olunması isteniyor diyebiliriz.
YENİ KAMPANYADA 1 MİLYON TL KONUT KREDİSİ İÇİN ÖDEME TUTARI NE KADAR OLUYOR?1 milyon TL kredi çekilmek istendiğinde 120 ay vadede faiz oranı aylık yüzde 2.79, bunun taksitleri 28 bin 966 TL’ye geliyor. Yıllık maliyet oranı yüzde 39.77 oluyor. Bu da şu demek: 1 milyon TL’ye karşı geri ödenecek toplam tutar 3.475.928 TL olacaktır.
KAMPANYA HALİHAZIRDA KONUT KREDİLERİNE GÖRE NE KADAR AVANTAJLI?
Şu anda özel bankalarda ortalama 120 ay konut kredisinde faiz oranları yüzde 3.15 seviyelerinde. Aylık yüzde 3.15’ten kredi çekildiğinde aylık taksitler 32 bin 281 TL seviyelerine denk geliyor. Bu da Ziraat Bankası’nın yüzde 2.79 faiz oranı ile kıyaslandığında ortalama her ay 3 bin 315 TL seviyesinde daha az taksit ödemek demektir. Ziraat Bankası’nın 2.79 aylık faiz oranı ile ödenecek taksitler 28 bin 966 TL oluyor. Aylık 3 bin 315 TL seviyesinde düşük ödenecek taksitler 120 ay sonunda yaklaşık 397 bin 789 TL daha az kredi ödeneceği anlamına gelir.
DİĞER BANKALAR DA FAİZLERİ DÜŞÜRÜR MÜ?Ziraat Bankası’nın böyle bir indirime gidiyor olması diğer bankaların da bu noktada duyarlılık göstermesine yol açabilir. Bu birden hızlı bir şekilde olmayacaktır. En azından enflasyonun düşmesiyle ilgili beklentiler konut kredisi faizlerinde de hareket gördü diyebiliriz. Ziraat Bankası’nın kampanyası bankalar arası rekabet açısından olumlu olur. Özel bankalar da faizleri yüzde 3’ün altına indirebilir.
KAMPANYA KONUTA TALEBİ HIZLANDIRIR MI?
Finansman kolaylaştıkça talep artar, finansmanın kolaylaşma boyutu oldukça zorlu bir süreç. Bugün ortalama konut fiyatları metrekarede 30 bin TL. 500 bin TL parası olan bir kişi 2.5 milyon TL için 120 ay vadede kredi çekiyor olsun. Oran Ziraat Bankası’nın 2.79 oranı olsun. 2.5 milyon TL için 120 ayda, aylık 72 bin 415 TL geri ödeme yapılması lazım. Bu kredilerin çok yoğun talep göreceği bir noktada değiliz. 3 milyon TL’ye ev alacak kişi yetmeyen 500 bin TL’si için, 1 milyon TL’si için kredi alıyor. Şu anda kredili satış toplam satış içerisinde hala düşük.
SATILIK İLANLARDAKİ FİYAT ARTIŞLARI HAKKINDABen ilanlarda yapılan artışları bir fahiş fiyat artışı olarak görmüyorum. Emlak işletmeleri mal sahiplerinden aldıkları yetkilerle bunu yapıyorlar. Diyelim ki geçen ay durumu sıkışık olan evini hızlı bir şekilde satmak isteyen bir mal sahibi, artık evini hızlı satmasına gerek kalmadığı için fiyatı yükseltebiliyor. Bununla ilgili süreçte emlak işletmelerinin bir yönlendirmesi olmuyor. Emlak işletmeleri fiyat arttıkça değil, gayrimenkul satıldıkça komisyon alır. Fiyatın satılmayacak bir seviyeye çekilmesi emlak işletmesinin isteyeceği bir şey değildir. Enflasyonun olduğu bir ortamda aylık yüzde 3-4 zam geliyor olması fahiş fiyat artışı değildir. Elektronik ilan düzenlemesi bunun önüne geçecektir. Emlak işletmesi mal sahibinin izni olmadan ilan vermemektedir. Doğrudan fiyat artışını kredilere bağlamak yanlıştır.”