İnşaat sektörü kitlenme noktasında
Konut kredilerindeki faizlerin yüksekliğinden dolayı sancı çeken inşaat sektöründeki durgunluğa KDV'nin artışı eklendi. İzmir İnşaat Malzemeleri İmalat ve Satıcıları Odası Başkanı Cumhur Taşdelen, KDV artışının inşaat sektörünün kitlenme noktasında olduğunu söyledi.
Gerçek Haberci'den Leyla Bilgi'nin haberine göre İzmir İnşaat Malzemeleri İmalat ve Satıcıları Odası Başkanı Cumhur Taşdelen, piyasadaki belirsizlik ve dövizdeki yükselişin inşaat sektöründe duraksamayla birlikte kayıtsız satışlara yol açtığını belirtti. Taşdelen, ”KDV inşaat sektörünün maliyetini arttırdı fakat faturasız satışları çoğalttı. KDV oranı yüzde 20’ye yükseldi. Zam artışları belimizi büküyordu bir de üstüne KDV artışı temelli tuzu biberi oldu. İnşaat maliyetlerini arttırdı ve yeni projelerin ertelenmesine yol açtı. Sırf KDV artışı bankaların kredi vermemesi de etkenlerden biri. Atıyorum KDV yüzde 30’ken bankaların da yüzde 30’du. Dövizin artışı, KDV’nin artışı ve bankaların kredi oranlarındaki artış bir de atıyorum eskiden yüzde 80’ine kredi veriyorlarsa şu anda yüzde 40, yüzde 50’lere çekmeleri de etkenlerden. Bankadan kredi çekilmesindeki zorluk projelerin duraksamasına, ertelenmesine yol açtı. Mütahitlerin bir kısmı atıyorum sıkışırsam kredi kullanırım diye temelden inşaatı yapmaya başlıyordu şu anda kredi çekemeyeceği için hep projeler erteleniyor" dedi.
“SEKTÖR KİLİTLENDİ, PROJELER DURDU”
Taşdelen, KDV artışının inşaat maliyetini yükselttiğini ve bu durumun firmaların iflasına neden olduğunu vurgulayarak, “Bayramdan bu yana bütün toptancıların hepsi mal satışını durdurdular ve geri dönen ürünlerin tahsilatı için uğraşıyorlar. Piyasanın durmasında, KDV üçte bir etkiledi, dövizin artışı üçte bir etkiledi ve konut kredilerini tüketicilerin çekememesi de etkiledi. Bu nedenle sektör durma noktasına geldi. Bu malzemecileri de mağdur etti çünkü satış yapamadıkları için çektikleri kredileri ödeyemiyorlar" diye konuştu.
İzmir’de Bir Önceki Yıla Göre Konut Satışları Yüzde Altmış Düştü
Cumhur Taşdelen, inşaat sektörünün çözüm önerilerini sıralayarak Sermaye Piyasası Kurulunda görüşülmesi ve yürürlüğe girmesi gerektiğini belirtti. Taşdelen şunları dile getirdi: “Daha önceden yüz birim ev satıldıysa şu anda 40 birim ev satılmış. Zaten sektörün dar boğaza geçtiği de İzmir’deki konut satışlarının düşmesi bunun bir göstergesi. TUİK verilerine göre İzmir’deki konut satışlarının üçte bire kadar düşmesi inşaat sektörünün zor durumda olduğunun göstergesidir. Bizim sektörümüze yönelik tek isteğimiz bize sahip çıkmaları. İnşaat sektörü için de yuvarlak masaya oturup çözüm üretmeleri isteklerimiz arasında. O kadar çok beklentimiz var ki ilk önce KDV deşecek ondan sonra döviz düşecek, çimento fiyatları düşecek. Şu anda fırsatçılarda çok var. Malzemeye yüzde 10 zam gelmişken yüzde 50 yapan da çok var. Devlet bizim çözüm önerilerimizi biliyor fakat uygulamamakta direniyor. Sermaye Piyasası Kurulunun çözüm önerilerimize kulak vermesi gerekiyor. SPK aynı zamanda Esnaf odalarının, Ticaret Odalarının ve sektör temsilcilerinin görüşlerine de kulak vermesi lazım.”