İnşaat sektöründe ekonomik kriz

2024 yılı iş makinaları satışlarının önceki yıla göre kayda değer bir azalma gösterdiğini belirten EKİPDER üyesi Emre Şener, TL'nin döviz karşısında kaybettiği değer ve inşaat malzemelerine gelen zamlar, inşaat sektörünü derinden sarstığını belirtti

Emre Şener, inşaat sektöründeki ekonomik krizin iş makinaları sektörüne olan yansımalarını şu şekilde ifade etti: “Geldiğimiz noktada, TL'nin dolar ve avro karşısındaki kaybı ile birlikte, demir, beton, çimento ve akaryakıt fiyatlarındaki artışlar inşaat sektörünü ciddi şekilde etkiledi. Bu durum, sadece inşaat sektörüne değil, pek çok sektöre olumsuz bir darbe vurdu. En çok etkilenen ise inşaat sektörü ve tedarikçi firmaları oldu.”

Ekonomi İş Geliştirme ve Planlama Derneği (EKİPDER) üyesi Emre Şener, artan enflasyon, yükselen maliyetler ve döviz kurundaki dalgalanmaların sektördeki satışları olumsuz etkilediğini belirtti. Elektrikle çalışan iş makinalarının bu dönemde önemli bir çözüm sunduğunu vurgulayan Şener, sektör temsilcileri olarak ekonomik krizin bir an önce sona ermesini beklediklerini ifade etti.

İNŞAAT SEKTÖRÜNDEKİ ZORLUKLAR

İnşaat sektörünün, istihdam açısından en yüksek potansiyele sahip sektörlerden biri olduğunu hatırlatan Şener, “Bu sektör, yüzlerce meslek dalını etkileyen ve 300’den fazla alt sektörü harekete geçiren bir yapıdadır. Ekonominin lokomotifi konumundadır. Ancak TL'nin döviz karşısında kaybettiği değer ve artan malzeme fiyatları, inşaat sektörünü zor durumda bırakmıştır. Bu olumsuz etkiler, birçok sektöre de darbe vurmuş durumda.” dedi.

İş makinaları çalıştırma ve satın alma maliyetlerinin her yıl arttığını vurgulayan Şener, “Dövizdeki kur artışları nedeniyle servis bakımı ve yedek parça maliyetleri engellenemez pahalılıklara ulaştı. Ayrıca, yüksek banka kredi faiz oranları şirketlerin iş makinaları satın almasını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Bu nedenle, 2024 yılı iş makinaları satış adetlerinin önceki yıla göre ciddi şekilde düştüğünü gözlemliyoruz.” ifadelerini kullandı.

ELEKTRİKLİ İŞ MAKİNALARININ AVANTAJLARI

Yüzde 100 elektrikle çalışan iş makinalarının bu zorlu koşullara en uygun çözüm olduğunu belirten Şener, elektrikli makinelerin servis ve yedek parça maliyetlerinin düşük olmasıyla birlikte, şantiyelerdeki en büyük gider olan akaryakıt tüketimini de azalttığını ifade etti. Sektördeki krizin daha da kötüleşmesinin elektrikle çalışan iş makinaları ile hafifletilebileceğini vurgulayan Şener, sektör temsilcileri olarak ortak beklentilerinin ekonomik krizin bir an önce sona ermesi ve ülke ekonomisinin düzlüğe çıkması olduğunu kaydetti. Şener, “Umarım bu sıkıntılar en kısa sürede geçer ve ülkemiz, insanlarımız hak ettiği refah seviyesine ulaşır.” dedi.