İnşaat sektöründe kırmızı alarm! Ara eleman krizi nasıl çözülecek?

İnşaat sektöründe yaşanan ara elemanın eksikliğinin, sektörün gelişimini olumsuz etkilediğine dikkat çeken Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği (MERYAP) Başkanı Nesim Ekinci, günlük yevmiyelerin 3.500 TL'ye ulaştığını söyledi ve çözüm önerilerini sundu. İşte o açıklama...

Son zamanlarda inşaat sektöründe yaşanan ara eleman sıkıntısı sık sık gündeme geliyor. 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin ardından, 11 şehirin ihya edilmesi amacıyla yoğun şekilde inşaat çalışmaları başladı. Deprem bölgesine giden inşaat sektörü çalışanlarının ardından elaman sıkıntısı büyüdü.

Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği (MERYAP) Başkanı Nesim Ekinci, inşaat sektöründe yaşanan ara elemanın eksikliğinin, sektörün gelişimini olumsuz etkilediğine dikkat çekti ve önemli açıklamalarda bulundu. 

İŞ BAŞVURULARINDA MÜHENDİS YIĞILMASI VAR, AMA DUVARCI VE TESİSATÇI BİLE BULUNAMIYOR

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre; usta ve ara eleman bulmanın zorlaştığı bu dönemde, yetişmiş insan gücünün de son yıllarda yurtdışına kayması sonucu sektörde resmen kırmızı alarm verildiğini dile getirdi. 

MERYAP Başkanı Nesim Ekinci, inşaat sektöründe çalışanların yüzde 15’inin beden işçisi, yüzde 2,7’sinin muhasebeci, yüzde 2,5’inin sıvacı olduğunu aktardı ve "Yüzde 2,2’si işletmeci, yüzde 2,1’i büro memuru, yüzde 2’si elektrikçi, yüzde 2’si sıhhi tesisatçı, yüzde 1,7’si şoför, yüzde 1,7’si kalıpçı, yüzde 1,6’sı sekreter, yüzde 1,5’i temizlik görevlisi, yüzde 1,4’ü inşaat mühendisi, yüzde 2,6’sı demirci, yüzde 2’si boyacı, yüzde 2’si iş makineleri operatörü şeklinde çalışmakta" diye konuştu.

Yüzdelik dağılım bu şekildeyken  iş başvurularında inşaat mühendisi yığılmaları yaşandığına dikkat çeken  Ekinci, buna karşın bir duvarcı, bir sıhhi tesisatçı dahi bulanamadığını söyledi. 

Nesim Ekinci, sektörde nitelikli personel bulabilmenin emtia bulmak kadar zorlu bir süreç şekline geldiğini aktardı ve alçı, sıva, kalıp, duvar, demir ustası ve hatta vasıfsız işçi bile bulunamadığını vurguladı. 

Nitelikli bir ustanın günlük yevmiyesinin 3 bin 500 TL'yi bulduğunu dile getiren Ekinci, özellikle Z kuşağının teknoloji temelli bir para kazanma alışkanlığı benimsemesi sebebiyle iş beğenmediklerini söyledi. 

Ekinci, Dolayısıyla geçmiş yılların mücadeleci işgücünün yerine en ufak zorlukta pes eden pasif bir işgücü varlığına yeniden bir dinamizim kazandıracak anlayışın doğmasını tavsiye etti. 

Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği olarak sorunun çözülmesi için Türkiye’deki mesleki eğitim sisteminin genişletilmesini ve Avrupa’daki mesleki eğitim sistemlerine benzer bir düzenin benimsenmesinin önemli bir ihtiyaç olduğuna vurgu yaptı ve bu nedenle Avrupa ülkelerinde olduğu gibi mesleki eğitim programlarının genişletilmesi ve çeşitlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi. 

Ekinci, “Özellikle, İsviçre ve Almanya gibi ülkelerde olduğu gibi, 12 yaşından itibaren öğrencilere mesleki eğitime geçiş fırsatı veren modellerin ülkemizde de benimsenmesi önemli” açıklamasında bulundu.