İnşaat sektöründen bölgeye tam destek! Deprem konutları için girdi fiyatları sabitlendi

İnşaatla ilgili sektör temsilcileri deprem gündemiyle Ankara'da bir araya geldi. Toplantıda devletin başlatacağı deprem konutlarında kullanılacak inşaat malzemeleri için fiyat sabitleme taahhüdü verildi.

Türkiye'nin Güneydoğu'sunu vuran depremin yaralarını sarmak için kamu ve özel sektör temsilcileri elini taşın altına koyuyor. 81 ildeki 365 oda ve borsanın üye olduğu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) depremden etkilenen 11 ildeki depremzedeler için inşa edilecek konutlarda kullanılacak girdi maliyetlerinde fiyat sabitlememe kararı aldı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ankara'da düzenlediği toplantıda Birliğin inşaat malzemeleri üreten sektör meclisi temsilcilerinin hükümetin başlatacağı deprem konutları inşa projesine katkı vermek istediklerini belirterek, "Bu kapsamda deprem bölgesine yapılacak konutlarda kullanılacak inşaat malzemeleri için fiyat sabitleme taahhüdü veriyorlar. Ham madde ve girdi maliyetlerinde artış olmadığı sürece deprem bölgesine yönelik fiyat sabitlemesine gidiyorlar. Kendilerine teşekkür ediyorum" dedi.

1.7 MİLYON KİŞİ EVSİZ

Hisarcıklıoğlu, "asrın felaketi" olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerin 11 ili ve yaklaşık 14 milyon insanı etkilediğini dile getirdi. Yaklaşık 50 bin kişinin depremde hayatını kaybettiğini, 173 bin binanın yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespit edildiğini anlatan Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti: "Evsiz veya barınma ihtiyacı olanların sayısı toplamda 1,7 milyon kişiye ulaştı. TOBB olarak depremzedelerin normal hayatlarına dönebilmeleri için çalışmalar yaptık. Afetten etkilenen şehirleri el birliğiyle ayağa kaldıracağız. Bu amaçla harekete geçtik. İnşaat malzemeleri üreten 7 sektör meclisimizle bir araya geldik. Oda ve borsalarımız ve sektör meclislerimiz ilk günden itibaren müthiş bir seferberlik içinde hareket etti."

Hisarcıklıoğlu, TOBB camiası olarak depremin ardından 6 uçak, 7 gemi ve 3 bin 900 tır yardım malzemesi, 41 tır çadır, 970 konteyner, 141 seyyar mutfak, 551 iş makinesi ve mobil vincin bölgeye sevkini sağladıklarını söyledi.

TÜM BAŞKANLAR BİRLİK OLDU

Toplantı TOBB Türkiye Çimento ve Çimento Ürünleri Meclisi Fatih Yücelik, Kimya Sanayi Meclisi Başkanı Timur Erk, Madencilik Meclisi Başkanı İbrahim Halil Kırşan, Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı Erdem Çenesiz, İklimlendirme Meclis Üyesi ve İklimlendirme Sanayi İhracatçılar Birliği Başkanı Mehmet Şanal, Demir-Demir Dışı Metaller Meclis Üyesi Ayhan İleri, İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği Başkanı Tayfun Küçükoğlu, TOBB Yönetim Kurulu üyeleri Zeki Kıvanç, Faik Yavuz ve Ömer Zeydan'ın katılımıyla Ankara'da gerçekleştirildi.

ÖNCE TEDBİR, SONRA TEVEKKÜL

Yardımsever iş insanlarının, milletle dayanışma içinde hareket ederek, depremzede vatandaşları yalnız bırakmadığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gün, her şeyden önce, bir olma, beraber olma, kenetlenme ve aynı hissiyatla kucaklaşma günüdür. Bu kederli günleri birlikte aşacağız. Devlet-millet el ele başaracağız. Allah'ın izni ve inayetiyle, çözemeyeceğimiz hiçbir sorun, aşamayacağımız hiçbir engel, altından kalkamayacağımız hiçbir enkaz yoktur. Ülkemizin neredeyse tamamı fay hatlarıyla ve depremlerle muhatap durumdadır. Bu gerçeği değiştirmemiz veya yok saymamız imkansızdır. Önce tedbir sonra tevekkül anlayışıyla hareket etmemiz zaruridir. Bölgede bizzat şahit olduğum derin acıları ve sıkıntıları anlatmamın, kelimelerle mümkün olmadığını paylaşmak istiyorum. Ancak yaşadığımız bu büyük felaketi, milletçe tek yürek olarak hep birlikte geride bırakacağımıza da yürekten inanıyorum."