İnşaatlarda yeni düzenleme: O ustalara büyük şok

Türkiye'de geçtiğimiz yıl yaşanan depremlerden hemen sonra inşaat süreçlerine dair bazı düzenleme kararları da yapıldı.

Türkiye'de geçtiğimiz yıl yaşanan depremlerden hemen sonra inşaat süreçlerine dair bazı düzenleme kararları da yapıldı. Alınan bu kararlar sonrasında ise, "Yapı Ustaları Hakkında Yönetmelik Taslağı" hazırlanarak, ilgili kurum ve kuruluşlar ile meslek örgütlerine gönderildi ve görüşleri soruldu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinesinde de hazırlanan düzenleme yürürlüğe girerken bu süreçte de yapı müteahhidi ve şantiye şefleri de inşaat ve tesisat işlerinde de yetkisi olmaayn belgeleri artık çalıştıramayacak. Bu süreçte yapım işlemlerinde de çalışacak olan ustalarında e-Devlet Kapısı'ndan da "Şantiye-M Sistemi"ne kaydolması ve 5 yılda da bir kaydı yenilemesi zorunlu hale gelecek. Düzenlemenin yapı güvenliğini de artırması öngörülüyor.

Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu ve yapı güvenliğinin hayati önem taşıdığını belirten Tellioğlu, "Sadece sorumluluğu yükleniciye, müteahhide ve mimara atmakla olmaz. Bir inşaat sürecinin paydaşları var. Proje çizen mühendis, mimar, ruhsat veren belediye, işi yürüten müteahhit, çalışan usta, malzeme veren betoncu, demir tedarikçisi, hepsi bu sürecin bir parçası. Bu nedenle herkesin konuyla ilgili yeterliliklere sahip olması büyük önem arz ediyor." dedi.

Niteliksiz ustaların yapı kalitesini olumsuz etkilediğine dikkati çeken Tellioğlu, "Demirci, hurda ağırlıklı demiri, esasa uygun demir diye satabilir. Betoncu, dozajı düşük beton kullanabilir. Usta, demiri örerken çirozunu iyi bağlamayabilir, pas payını koymayabilir, projeye uygun davranmayabilir. Tüm bunlar yapı güvenliğini tehlikeye atar." diye konuştu.