İstanbul'un alışveriş caddeleri umut vadediyor
İstiklal Caddesi eski haline dönmek için çabalarını sürdürürken Bağdat ve Nişantaşı caddeleri ümit vadetmeye devam ediyor.
Cushman & Wakefield, İstanbul Alışveriş Caddeleri 5. raporunu yayımladı. Raporda İstanbul alışveriş caddelerinde perakende pazarı dinamiklerini anlamak amacıyla üç ana cadde olan İstiklal, Bağdat ve Nişantaşı caddeleri için seçilmiş gösterge ve parametreler yıllık bazda analiz edilmiştir.
İstanbul’un bu en gözde üç alışveriş caddelerinin durum tespitini yaparken ve gelecekteki durumunu tahmin etmeye çalışırken ülke genelinde yaşanan ekonomik dalgalanmanın beraberinde perakendecilerin üzerindeki baskı, tüketici davranışlarındaki değişimler ve fiziki perakende sektörün dünyada ve ülkemizdeki durumu ile, ülke genelinin yanı sıra caddelerin güvenlik durumu ve buna bağlı olarak değişen turist sayısı/profili ve elbette teknolojinin gelişmesi göz önünde bulunduruldu.
İstiklal Caddesi’nin geçtiğimiz yıllarda yaşadığı sıkıntılar hafiflemiş gözükse de, eski popülerliğini yakalaması adına hala zamana ihtiyaç duymaktadır, caddede geçtiğimiz
yıla kıyasla nispeten artan turist sayısı, ziyaretçi profiline bağlı değişen çehreye alışılmaya başlanması, boş mağaza sayısının geçen yıla oranla azalması cadde için orta vadede de olsa toparlanma sinyali vermektedir. Özellikle İstiklal Caddesi için geçtiğimiz yılların en büyük problemlerinden biri olan güvenlik sıkıntısı ve yarattığı ön yargı, perakende yapısının ziyaretçi profilinden kaynaklı değişimi, artık İstiklal Caddesi için başlıca sıkıntı yaratan faktörler olmaktan çıkmıştır.
Bağdat Caddesi ve Nişantaşı Bölgesi ise, kentsel yenileme çalışmalarının azalması ile daha hızlı toparlanarak eski güçlerine kavuşabilecek ana caddelerdir. Bunun en önemli itici güçlerinden biri de her ziyaretçilerin her iki bölgeyi de sadece alışveriş için değil aynı zamanda sosyalleşebilmek adına da tercih etmeleridir. Yeme içme sektörüne olan ilginin artarak devam etmesiyle de tüketicilerin hafta sonu ve iş çıkışları için kullanmaları bu caddelerin eski trendini yakalayıp hatta belki daha da gelişerek büyümesi adına umut vaat etmektedir.
2018 yılında geçen yıla kıyasla, yaya trafiği hem hafta içi hem de hafta sonu artış göstermiş olup hafta içi İstiklal Caddesi’nde %6, Bağdat Caddesi’nde %4, Nişantaşı Bölgesi’nde ise %27 artmıştır. Hafta sonu yaya trafiğine bakıldığında ise İstiklal Caddesi ve Nişantaşı
Bölgesi’nde sırasıyla %6 ve %2 oranlarında artış meydana gelirken, Bağdat Caddesi %42’lik bir artış yakalamıştır.
2017 yılında tüm caddeler toplamında 65 olan kentsel yenileme çalışması, 2018 senesinde 60’a düşmüştür.
2017 senesi itibari ile yine tüm caddeler toplamında boş olan 122 mağazanın 58 tanesi 2018 itibariyle kiralanabilmiştir.
Kiralama işlem sayısı bu yıl artış gösterdi: üç ana cadde toplamında 2015 yılında toplam 112 kiralama işlemi, 2016 yılında 105, 2017 yılında 109 kiralama işlemi ve 2018 yılında ise 139 kiralama işlemi gerçekleşmiştir.
2017 yılında gerçekleşen yeni kiralama işlemlerinin %32’si giyim ve ayakkabı sektörüne aitken, 2018 yılında bu oran işlemlerin yaklaşık üçte biri (%35) olarak gerçekleşmiştir.
2017 yılında 132 mağazada faaliyet gösteren uluslararası marka sayısı, 2018 yılı itibariyle %24 artışla 164’e yükselmiştir.
Kaynak: Emlak Dream