İZEKO Başkanı Güleroğlu "Hükümet kamu spotuyla bilgilendirme yapmalı"

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte 31 Ağustos 2023 tarihinde yapılan değişiklikle ilan platformlarına kimlik ve yetki doğrulama yükümlülükleri getirildi. Bu çerçevede, ilk aşamada, taşınmaz ilanı vermek isteyen gerçek veya tüzel kişilerin kimlik doğrulamaları bakanlık sistemine entegre edilecek. Peki İzmir'de son durum ne?

Gerçek Haberci'de yer alan habere göre   Taşınmaz ilanı vermek isteyen gerçek veya tüzel kişilerin kimlik doğrulamaları, ilan platformlarının entegrasyonu ile Bakanlık bünyesinde kurulan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) üzerinden 1 Kasım 2023 tarihinden itibaren yapılmaya başlandı. Son dönemlerde gittikçe artan emlak satış ve kiralama üzerinden bazı sitelerde artan dolandırıcılık faaliyetlerinin önüne geçilmek istenmesiyle birlikte yürürlüğe giren yönetmeliğe göre konut satacak kişiler, e-Devlet üzerinde kendisine ait gayrimenkulü seçince açılacak pencereden emlakçısını yetkilendirecek. Söz konusu düzenlemenin uygulanmaya başlamasıyla, yetki belgesiz emlak işletmeleri ilan girişi yapamayacak.
GERÇEK HABERCİ’nin sorularını yanıtlayan İzmir Emlak Komisyoncuları Esnaf Odası(İZEKO) Başkanı Mesut Güleroğlu sistemin üyeleri olan emlakçılara verdikleri eğitim nedeniyle İzmir’de başarılı bir şekilde işlediğini belirterek, “Bazı vatandaşlar sistemin ne olduğunu tam olarak anlayabilmiş durumda değil. Mevcut sisteme göre taşınmaz ID numaraları mülk sahiplerince emlak danışmanlarına veriliyor. Bu şekilde emlakçıya satış yetkisi verilmiş oluyor. Bu yetki doğrultusunda vatandaşlar endişeye düşebiliyor” dedi. 
“Hükümet kamu spotuyla bilgilendirme yapmalı.”
Sistemin emlak ve gayrimenkul danışmanlarının bilgilendirilmesi kısmında bir problem olmadığını ileten Güleroğlu vatandaşın endişelerinin giderilmesi gerektiğini belirterek; “Dolandırıcılık faaliyetlerine sık sık dahil edilen emlak sektörünün mağduriyet yaratmaması adına EİDS’nin önemli bir gelişme. Özellikle öğrencilerin emsallerine göre çok daha uygun ev bulup dolandırılmasının çok büyük ölçüde önüne geçecektir. Dolandırıcılık karşıtı bu sistemin daha çok vatandaşa ulaşabilmesi adına hükümet kamu spotları aracılığıyla bilgilendirme yapmalı” şeklinde konuştu.