İzmir'de prefabrik evlere talep artışı!
İzmir depreminden sonra prefabrik ve çelik yapılara ilgi arttı. İzmirli üreticiler siparişlerin 3-4 kat arttığını, emlak danışmanları da küçük metrekareli arsa ve arazi taleplerinin yoğunlaştığını söylüyor.
İzmir’de yıkılan binaların enkazları kaldırıldı. Ancak binlerce vatandaş için korku dolu günler bitmedi. Evi hasar görenler ya da deprem korkusu yaşayanlar yüksek katlı binalara giremiyor. Havaların da soğumasıyla da beraber yeni bir çözüm arayan vatandaşlar prefabrik yapıları seçiyor. Arsası olanlar prefabrik yapılar için siparişi verirken, kimileri de uygun arsa arayışına girdi.
TELEFON SUSMUYOR
İzmir Bornova’da prefabrik yapı üreten firmanın sahibi inşaat mühendisi Selen Aydemir son birkaç gündür telefonların susmadığını açıkladı. Arsası olan vatandaşın ilk aklına gelen seçeneğin prefabrik yapılar olduğundan bahseden Aydemir, “Firmamız ayda 4-6 ev yapardı, bu hafta ise 16 sipariş geldi. Evin imalatı dışında kurulumu da bize ait ve daha çok Urla, Çeşme, Torbalı ve Foça’ya teslimat yapıyoruz. Deprem ve yangın güvenli evlerde 1+1 fiyatları 30 bin liradan başlıyor” ifadelerini kullandu.
3 GÜNDE 3 KAT ARTIŞ
İzmir Menderes’te prefabrik yapı üreten firma sahibi Ahmet Demirel yaşanan deprem korkusundan sonra evinde hasar olanların oldukça temkinli olduğunu ve bu nedenle prefabriklere talebin yükseldiğini kaydetti. Metrekare fiyatlarının bin ila bin 500 lira arasında değiştiğinden bahseden Demirel, “Arazi sorunu olan ya da maddi olarak zorlananlar 2-3 aile birleşip bu yolu seçiyor” diye konuştu. İzmir Kemalpaşa’da prefabrik ve çelik yapı üreten firmada çalışan mimar Deniz Dokuyucu talebin son 3 günde 3 kat arttığını ifade etti. Dokuyucu, “Arsası olan, köylerde ailelerine ait yer olanların ilk aklına prefabrikler geldi. Hızlı ve daha uygun maliyetli ev isteyen prefabrik yapıyı isterken, daha uzun ömürlü isteyenler çelik yapıları seçiyor. 100 metrekare prefabrik bir ev ortalama145 bin lirayken çelikte bu 235 bin liraya çıkıyor. Seferihisar, Urla, Foça’ya kurulum yapıyoruz” açıklamasında bulundu.
İLK SORU: GÜVENLİ Mİ?
Menderes’te faaliyette bulunan firma sahibi Sinan Kilci arsa sahiplerinden yoğun talep aldıklarını, vatandaşın ilk sorusunun ise ’Ne kadar güvenli’ olduğunu söyledi. Kilci, “Bir haftada 17 ev yaptık. Bu normalde 2-2.5 aylık iş. Hem prefabrik hem de hafif çelik tercih ediliyor. Geçmişte yaptığımız hafif çelik yapıları deprem sonrası test ettirdik, hasar yok. Aklında soru işareti olanlara bu evleri gezdiriyoruz. Şuan Menderes, Seferihisar, Torbalı ve Kemalpaşa’dan talep fazla” şeklinde konuştu. Maliyet avantajı nedeniyle bir dönem hobi bahçelerine yoğun talep olduğunu ancak bu yapılara yasak geldiğinden bahseden Kilci, “Hobi bahçelerine ev yapanların hepsi şimdi o evlerde. Evet yasak ama can korkusu bunu dinlemez” dedi.
EV YAPACAK ARSA SORUYORLAR
İzmir Foça’da emlak danışmanı olarak çalışan Devran Gök Özerk ve Raziye Meriç deprem sonrası arsa ve arazi talebinin arttığını ifade etti. Pandemi döneminde artan talep sonrasında depremin de önemli bir etki yarattığından bahseden Özerk, “Son 3 günde talep yüzde 50 arttı. Kurumsal yatırımcılar olmadığı için küçük metrekareler isteniyor. Arayanlar ‘bana 500 metrekare ile 2 dönüm arası bir yer gerek. İçine prefabrik koyarım sonra da ev yaptırırım’ diyor” dedi. Özerk Foça’da arazilerin dönüm fiyatının 100 bin lira ile 250 bin lira, arsa dönüm fiyatlarının da 400 bin lira ile 900 bin lira arasında değiştiğinden bahsetti. İzmir Urla’da emlak danışmanlığı yapan Mehmet Hakan Çelik, depremin ardından arsa taleplerinde artış yaşandığını, bunun önümüzdeki günlerde de devam edeceğini açıkladı. Çelik, “Müstakil evlere ve hazır prefabriklere de talep çok. Ama ağırlık arsa ve arazide. Urla’da arsada metrekare fiyatı bin liradan başlarken merkeze uzak köylerde metrekaresi 300-400 liraya tarla satılıyor” dedi.
PARASI OLAN VİLLA, OLMAYAN AZ KATLI İSTİYOR
İzmir Çiğli’de emlak ofisi sahibi Özgür Tol, meydana gelen depremin ardından kira fiyatlarının yükseldiğini söyledi. “Ev sahipleri kiraya ortalama 500 lira zam yaptı” diye konuşan Tol, “Depremde evi hasar görenler de yüksek binada yaşayanlar da yeni ev arıyor. Vatandaşın ilk tercihi müstakil ev. Ama bu maddi olanaklara bağlı. İmkanları daha sınırlı olan da güvenli apartman istiyor. Bizi arayanlar ‘en çok 4-5 kat olsun’ diyorlar. Bu dönemde zam yapan ev sahipleriyle çalışmıyoruz ve depremzededen komisyon almıyoruz. Ama İzmir’de durumu fırsata çevirenler de var” ifadelerini kullandı. Son günlerde arsa arayışının da arttığını belirten Tol, “Vatandaş prefabrik ev ya da kendi yaptıracağı ev için uygun arsa peşinde. Ofisimizi arayanlar oldukça fazla. Aile ya da arkadaşlar ortak alıp yapmak da istiyor. Foça, Sasalı, Seyrek, Urla, Kemalpaşa, Kaynaklar tercih ediliyor. İzmir’de arsa fiyatları yüksek olduğu için hobi bahçeleri öne çıkıyor. Ancak burada kamunun getirdiği yasak endişe veriyor. Vatandaş acaba ev yapsam yıkarlar mı diye kaygı duyuyor” dedi.