İZMİR'DE YAKLAŞIK 500 BİN KAÇAK VE RİSKLİ YAPI VAR
Begüm Burçak GÜNAY - GERÇEK HABERCİ - İzmir’de meydana gelen deprem sonrası yeni bilgiler ortaya çıkmaya devam ediyor. Uzmanlar tarafından yapılan uyarılar, hazırlanan raporlar adeta bugün yaşananları göstermiş. Bu raporlar ve anlatımlar içinde 2013 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir Altyapı ve Kentsel Dönüşüm İl Müdür Vekili Erkan Yaşacan’ın yaptığı açıklama en dikkat çekenlerden biri olarak öne çıkıyor. Öte yandan Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’nün 2014 yılında kapandığı ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü içinde “şube” olarak rutin işlere devam ettiği öğrenildi.
Yaşacan, görevde olduğu dönemde çalışmaları ile ilgili olarak 2013 yılında verdiği bir demeçte yaptıkları çalışmalar ile ilgili çarpıcı açıklamalar yaptığı ortaya çıktı. Yaşacan’ın o dönem İzmir'de yaklaşık bin 400 konut ev ya da işyeri riskli yapı kapsamında tespit edilmiş durumda olduğunu ifade ederek, “Bu bin 400 bina yıkılacak yerine 3 bin civarı yeni konut yapılacak. Bu rakam daha da artacak. Yılsonuna kadar 2 binleri bulacağını tahmin ediyorum. İzmir yıkım kararı alınan bina sayısı bakımından İstanbul'un ardından Türkiye'de ikinci sırada yer alıyor" demesi dikkat çekiyor.
İZMİR'DE YAKLAŞIK 500 BİN KAÇAK VE RİSKLİ YAPI VAR
Yaşacan’ın çarpıcı açıklamalar bunla da sınırlı kalmıyor. İzmir'de yaklaşık 500 bin kaçak ve riskli yapı olduğunu ve 6.5 büyüklüğünde bir depremde on binlerce yurttaşın evsiz kalacağını ifade etti. Yaşacan, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı bir çevre düzeni planı olduğunu da dile getirerek şunları söylemiş, "Zaten İzmir Büyükşehir Belediyesi de kentsel dönüşüm alanlarını ilan etti. Bu iş başarıya ulaşırsa hepimize merhem olacak. Kentsel dönüşümün siyaset üstü tutulması gerekiyor. Gerek Büyükşehir Belediyesi'nin gerekse Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kentsel dönüşüm çalışmaları aynı amaca hizmet ediyor. İkisi de bu şehrin çehresini düzeltmek ve İzmir'e yakışır bir siluet oluşturmayı amaçlıyor. Bu planda kentsel dönüşümün uygulanacağı bölgeler belirlenmiş. Bu işaretli bölgelerde 313 bin riskli ve kaçak yapı var. 313 bin konut sadece plan üzerine işaretlenmiş olanlar. Esas sayı çok daha yüksek. İzmir'de 500 bine varan kaçak ve riskli yapı var. İzmir'de her 100 yılda bir büyük deprem gerçekleşiyor, bu 100 yıllık periyodu geçeli 7-8 sene oldu. Bugün İzmir için oluşturulan senaryoda 6.5 şiddetinde deprem öngörülüyor. Bu depremle on binlerce insanın evsiz kalacağı öngörülüyor.”
İMAR AFLARI GENEL AFLARDAN DAHA KÖTÜ BİR UYGULAMA
Öte yandan Yaşacan’ın dikkat çektiği bir başka konuda sık sık yapılan imar afları konusu. Yaşacan, imar affı çıkmadan önce yaptığı açıklamada, imar aflarının mahkumlara yapılan genel aflardan daha kötü bir uygulama olduğunun altını çizerek şu eleştirilerde bulunmuş; “Hazine arazileri işgal edildiği ve imar afları çıktığı için İzmir'de sosyal alt yapı alanları için yer yok. Bence imar afları mahkumlara yapılan genel aflardan çok daha kötü bir uygulamadır. Bu imar afları hiçbir şekilde amacına ulaşmadığı gibi aksine insanları teşvik edici ve beklenti içine sokan bir duruma getirdi. Bence ülkemize ve İzmir'e yapılmış en büyük kötülüklerden biri bu aflar. İzmir'e çok acil müdahale edilmesi gerekiyor. 70-80'lerde yapılan gecekondular gerçekten ihtiyaç olduğu için barınmak için yapmış ama bundan sonra ipin ucu kaçmış durumda. İzmir'in geneline baktığınız zaman çatı göremezsiniz çünkü her an bir kat daha çıkabilmek için ucu açık bırakılmıştır. Kentsel dönüşüm ilk gündeme getirildiğinde rantla özdeşleştirildi, oysa bugün halk bunun peşinde kendi koşturuyor. 5 katlı kaçak binası olan birinin karşısına kentsel dönüşüm için çıktığınızda 'bana kaç tane daire vereceksiniz' diye sizinle pazarlığa oturuyor. O kaçak binanın pazarlığının yapılması mümkün değil. Ruhsatlı ve sağlam binada oturup oturmadığı yönünde endişesi olan vatandaşlar tedirginlik hissediyorsa ve binaları da 30 yaşın üzerindeyse özellikle yalı bölgesinde oturanlar binalarına riskli yapı tespiti testi yaptırsın.”