İzmir depremzedeleri depremin 3'üncü yılında seslerini duyurmaya çalıştı: Dayanacak gücümüz kalmadı

İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) , 30 Ekim 2020'de gerçekleşen ve yüz 17 vatandaşın hayatını kaybettiği depremin ardından yaşanan mağduriyetlere dair basın açıklaması gerçekleştirdi. İZDEDA kurucu Başkanı Haydar Özkan yaptığı açıklamada dayanacak güçlerinin kalmadığını belirterek yetkililere mağduriyetlerini giderme çağrısında bulundu.

Gerçek Haberci'den Batuhan Kaya'nın haberine göre İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA), 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan depremden sonra İzmir depremzedelerinin mağduriyetlerini anlatan bir basın açıklaması gerçekleştirdi. İZDEDA Kurucu Başkanı Haydar Özkan, İZDEDA Başkan Yardımcısı ve Halk Konut Kooperatifi Başkan Yardımcısı Aytekin Keskin ile İZDEDA üyeleri katıldı. 30 Ekim 2020’den bu yana aylar geçmesine rağmen mağduriyetlerinin giderilmediğini hem yerel hükümetin hem de merkezi hükümetin sorunlarına çare bulmadığını ifade eden Özkan, “İzmir depremzedesi U-NU-TUL-DU. Bundan sonra sırtı sıvazlanan, verilen sözlere inanan, sabırla bekleyen mülayim depremzede olmayacağız” dedi.
“İzmir depremzedeleri için yapılanlar…”
İzmir depremzedeleri için yapılanları sıralayan Özkan, “Proje alanlarında 1500 civarında konut inşa edilip teslim edildi.  Rezerv alanda ağır hasarlılara 1200 civarında konut verildi. Bu konuda derneğimiz, bu haktan tüm ağır hasarlı depremzedelerin faydalanabilmesi için bilgilendirme yapmış, rezerv alan tercihi yapmalarını sağlamıştır. Derneğimiz ve depremzedelerimizin gücüyle yapılanlar; Belediyemizden parsel bazlı %20, ada bazlı %30 emsal alındı. Ama hala hakkımız için boğuşuyoruz. Derneğimiz tarafından Halkkonut projesi geliştirildi. Halkkonut sayısı 51’e ulaştı. Emlak Konutun İzmir’de yıkılan konutları yapması için derneğimiz yaptığı görüşmeler olumlu sonuç vermiş, 13 adet binamızla anlaşma sağlanmıştır. Ayrıca Emlak Konutun 5 kat değil 7 katlı olarak yapılmasını sağladık. Depremzedelerimize 36 aydır kesintisiz psikolojik destek vererek onların hayata tutunmalarını sağlamayı amaçlıyoruz. 500 depremzede öğrencimizin hayatlarına dokunarak gerek maddi gerek manevi destek ve danışmanlık yaptık. Dezavantajlı bireyler için çalışmalar yürütüp, onların ihtiyaçları için hayırseverler, yerel yönetim ve iktidar arasında köprü olduk” diye konuştu.
Yapılmayanlar listesi oldukça kabarık
Depremzedeler için yapılmayanları ve ihmalleri sıralayan Özkan, “Orta ve az hasarlılarımız için rezerv alandan satış önceliği talebimiz olumlu karşılandı ancak henüz sonuçlanmadı. O yer kavramından mağdur olan depremzedelerimiz için çalışmalarımız devam ediyor. Proje alanında 11 konut, rezerv alanda ise 146 iş yeri kurada çıkmadığı için teslim edilemedi. Hak sahipleri mağduriyeti giderilemedi. 1. Proje alanında daha önce sözünü almış olduğumuz trafo alanı tekrar gündem olmuş ve depremzedeler huzursuzluk yaratmıştır. Bu konunun net bir şekilde sonuçlandırılmasını istiyoruz. Rezerv alanda teslim edildiği duyurulan ve vatandaşların kullanımına başladığı konutlarda çok sayı da eksiklikler olduğu bilgisi gelmekte. Bizlerinde alanda gördüğü eksikliklerle ilgili müttehitlerle iletişime geçilse de sorunlar göz ardı edilmekte. Evlerine geçemeyen vatandaşlar ise bunlara rağmen aidatlarını vermeye ediyorlar. ‘Teslim edilen’ dairelerin eksiklikleri tamamlanmamasından kaynaklı hala kira ücreti ödemeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“İzmirlinin günahı ne?”
Çözülemeyen en büyük sorunlarının kredi olduğunu ifade eden Özkan, “Sözü geçen 0,79 faiz oranı 10 yıl vade 1 milyon 250 bin TL krediyi yukarıda bahsettiğimiz gibi sadece 1 bina kullanabildi. Faiz oranı 2,59’a yükseldi.  5 Ekim 2023 tarihinde yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde orta ve üstü seviyedeki hasarlı binalar için verilen hibe ve kredi desteği sadece 6 Şubat depremzedeleri ve 11. il olarak ilave edilen Elâzığ depremzedelerini kapsamaktadır. Bu karar İzmir depremzedelerini derinden yaralamıştır. Peki İzmir’in, İzmirlinin temsilcisi 28 milletvekili bu konuda niye sessiz kalmaktadır?” dedi.