Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Onalan; "Bugün deprem olursa yapacak hiçbir şey yok"
Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Koray Çetin Onalan, 30 Ekim 2020'de gerçekleşen ve 117 vatandaşımızın hayatını kaybetmesi neden olan Sisam Depremi'nin yıldönümünde GERÇEK HABERCİ'ye konuştu.
Gerçek Haberci'den Batuhan Kaya'nın haberine göre 30 Ekim 2020’de gerçekleşen ve 117 vatandaşımızın canına mal olmakla birlikte yüzlerce vatandaşımızın da yaralanmasına sebep olan Sisam Depremi’nin 3’üncü yıl dönümü geldi. Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Koray Çetin Onalan, Sisam Depremi’nin 3’üncü yıl dönümünde bir daha böyle bir felaketin yaşanmaması için neler yapılması gerektiğini ve geçen 3 yıl içerisinde alınan ve alınmayan önlemleri GERÇEK HABERCİ’ye anlattı.
“Doğa bir uyarı verdi…”
1999 depreminden bu yana depreme hazırlığın Türkiye’de istenen seviyede olmadığını ifade eden Onalan, “İzmir’de de değil. İzmir için özel olarak şöyle bir durum söz konusu, 2020 yılındaki depremden sonra İzmir Metropolitan alanıyla ilgili, oradaki faylarla ilgili bir çalışma başlatıldı. Dokuz Eylül Üniversitesi’nin yaptığı çok özel çalışmalar var ama ortada şöyle bir durum var; Mevcut yapı stoğunun ivedi bir şekilde elden geçirilmesi gerekiyor. İzmir depreminin ne zaman olacağını biz bilemiyoruz. 2020 yılında olan deprem Sisam depremidir ve yıkılan yere 70 km mesafededir. 70 km mesafedeki deprem Bayraklı’da yüz 17 vatandaşımızı öldürmüştür. Doğa 2020’de bize bir uyarı verdi ve dedi ki, ‘Ben ufacık bir ivmeyle binalarını yıkabiliyorum’” şeklinde konuştu.
“Bugün deprem olursa yapacak hiçbir şey yok”
İzmir’in yakınında her an kırılabilecek faylar olduğunu ve 2020’nin kat kat üstünde bir felaket yaşayabileceğimizi belirten Onalan şöyle konuştu:
“İzmir’in yapı stoğu asla istediğimiz seviyede yenilenmiş değil. Şunu yapmamız lazım, bizim İzmir gibi büyük kentlerimizde öncelikli yerleşim alanlarını belirlememiz lazım. Çok daha kapsamlı bir rapora ihtiyaç var, Metropollerdeki nüfus yoğunluğunu azaltmamız lazım. Büyükşehirlerin bu kadar büyük nüfusları kaldıracak gücü yok, altyapısı yeterli değil, yeterli konut yok. Bizim, insanları yerinde doyurmamız lazım. Büyük kentlerin nüfusları 20-30 yıllık planlarla büyük kentlerin nüfuslarını eritmemiz gerekiyor. Bugün deprem olursa tüm samimiyetimle söylüyorum, yapacak hiçbir şey yok çünkü bizim kentsel dönüşümü hızlıca gerçekleştirecek paramız yok.””