Kanal İstanbul'un ihalesi için Çin harekete geçti!
Yatırım için en az 30 milyar dolar gereken Kanal İstanbul projesine çok yoğun ilgi gösteren Çin'in hedefi, Türkiye'nin coğrafi pozisyonundan faydalanarak ticaret engellerini aşmak. Bölgede ağırlıklı olarak arsa sahibi olan Katar'la Çin arasında da uzun süredir yakınlaşma yaşanıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın topluma açıkladığı müjde ne? Kanal İstanbul. Cumhuriyet'ten Jale Özgentürk'ün haberine göre; Çevre Bakanı Murat Kurum da konuya ilişkin olarak, imar planlarının da onaylandığını açıklandı. Müjde açıklamasından sonra projenin çevre etki değerlemesi raporları askıya çıkarılıyor. 24 Nisan’a kadar itiraz için süre tanınıyor. Bu da projenin ihalesinin kısa sürede yapılabileceğinin göstergelerinden biri oluyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a göre inşaat bu yaz başlayacak.
ÇİNLİLER PAZARLIKTAKanal İstanbul projesi için aranan finansal destek Çin’den geliyor. Alınan bilgilere göre Ankara’da yoğun bir çalışma hakim. Kısa süre içinde yapılacak ihale için şu anda 4 teklif gündemde bulunuyor ve bu şirketlerin hepsi de Çinli.
Ankara’da toplantılar, pazarlıklar devam ediyor. Çin’in projeye ilgisi tabii ki yeni değil, iki yıldır gündemde. Çin’in yatırım yapma isteği Türkiye’nin coğrafi pozisyonundan kaynaklanıyor. Çin, yeni alternatif yollar yaratıyor. Kuşak-Yol projesi kapsamında Türkiye önemli bir ayağı oluşturuyor. İstanbul’daki bu yatırımlar Süveyş Kanalı’nın kapanması ile gündeme taşınan Orta Koridor’un da bir parçası haline gelecek.
Üçüncü köprüye yatırım yapan Çin’in orada kalmayacağı belliydi. İstanbul Havalimanı, liman gibi diğer projelere de ilgi gösteren Çin, tam gücüyle Türkiye’ye geliyor. Çin, Kanal İstanbul’u sadece finanse etmeyecek tabii ki. Müteahhitlik sektörünün devlerine sahip Çin'in, inşaatı da üstleneceği ileri sürülüyor.