Kentsel dönüşüm düğümü uzlaşıyla çözülecek
Karşıyaka Cumhuriyet Mahallesi’nde heyelan tehlikesi nedeniyle 2013 yılında ‘Riskli Alan’ ilan edilen ve planlama yetkisi Karşıyaka Belediyesi’ne verilen bölgedeki ‘kentsel dönüşüm’ düğümü 6 yıl sonra çözülüyor. Belediye tarafından geçmiş dönemde hazırlanan ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile uzlaşma sağlanamayan kentsel dönüşüm projesine ilişkin Ankara’da geniş katılımlı bir toplantı düzenlendi.
PROJE REVİZE EDİLECEK
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda gerçekleştirilen toplantıda; Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü ve Kıyı Alanları Daire Başkanlığı yetkilileri ile Karşıyaka Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Yıldırım ve Plan Proje Müdürü Nehir Yüksel bir araya geldi. 26 bin metrekarelik ‘Riskli Alan’ bölgesi için hazırlanan projenin görüşüldüğü zirvede, sürecin ‘uzlaşı’ yoluyla hızlandırılması konusunda görüş birliğine varıldı. Karşıyaka Belediyesi tarafından, ortaklaşa alınan kararlar doğrultusunda projenin revize edilerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayına sunulacağı ve ardından en kısa sürede kentsel dönüşüm çalışmalarının başlatılacağı belirtildi.
“UYUM İÇİNDE ÇALIŞACAĞIZ”
Ankara’da çok olumlu bir görüşme gerçekleştirdiklerini vurgulayan Karşıyaka Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Yıldırım “Belediye Başkanımız Dr. Cemil Tugay’ın talimatı doğrultusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ile yaptığımız görüşmelerde önemli adımlar attık. Can ve mal güvenliği açısından tehlike teşkil etmesine rağmen, ne yazık ki söz konusu bölge için bugüne kadar bir çalışma yapılamamış. Bakanlık ile uyum içerisinde çalışarak bu düğümü çözeceğiz ve kentsel dönüşüm projemizi mümkün olan en iyi haliyle, en hızlı şekilde hayata geçireceğiz. Toplantımızda, hem bu konuda hem de Karşıyakamızın çözüm bekleyen diğer sorunlarına ilişkin sergiledikleri olumlu yaklaşımlar için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerine teşekkür ediyoruz” dedi.
SÜREÇ NASIL İŞLEDİ?
Karşıyaka Cumhuriyet Mahallesi'nde eski taş ocağının bulunduğu bölgede 2012 yılında aşırı yağışlara bağlı olarak toprak kayması yaşanmış, dağ tepesinden koparak düşen kayalar can ve mal güvenliğini tehdit etmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2013 yılında 26 bin metrekarelik bölgeyi Riskli Alan ilan etmiş ve planlama yetkisini Karşıyaka Belediyesi'ne vermişti. Arazinin jeolojik ve jeoteknik etüt çalışmalarını yapan Karşıyaka Belediyesi, kentsel dönüşüm projesini hazırlayarak 2015’te Bakanlık onayına sunmuştu. Ancak Belediye ve Bakanlık proje üzerinde uzlaşı sağlayamamış ve onay alınamadığı için bugüne kadar aşama kaydedilememişti.