Kentsel dönüşümde rant tartışması

İzmir'in hali hazırdaki binaları ve altyapısı ayakta kalmaya direnirken kentsel dönüşümde çok laf edilip az icraat yapılması yurttaşları çileden çıkarmak üzere

Yenigün'den Fadime Kuzu Altanhan'ın haberine göre Büyük bir hızla değişim ve dönüşümlere ev sahipliği yapan gelişmiş ülkelerin şehirleri kendilerini güncelleyerek emin adımlarla geleceğe yürüyor. Başarılı kentsel dönüşüm uygulamaları imrendirecek nitelikler taşıyor. Türkiye’nin batıya açılan kapısı niteliğindeki İzmir’de kentsel dönüşümün karnesi kırık. Kent merkezindeki çok sayıda mahallenin sakini çivi dahi çakamadan sakin kalmaya çalışıyor.
Kentte yükselen dönüşüm tartışmasının en önemli taraflarından olan İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonunun CHP’li üyesi Ulaş Polat, "Kentsel dönüşüm alanlarında sağlıklı yapılaşmanın hızla sağlanmasının kente, vatandaşa sağlayacağı, sosyal ve ekonomik katkının önemi göz önüne alınarak belediyemiz iştirak şirketi olan İZBETON ile imzalanan protokol ile inşaatların yaptırılması için karar alındı. Kat karşılığı esası ile hazırlanan protokol, Belediye Meclisi’ne sunularak yetki alınmakta ve piyasa koşulları nedeniyle yaşanan tıkanıklık aşılmaktadır" dedi.


Büyük bir alanda belediyenin kentsel dönüşüm çalışmalarını yurttaşların hak kayıplarına uğratmandan en ekonomik biçimde en modern yapılara kavuşması adına titizlik gösterdiğine dikkat çeken Ulaş Polat, “Karşıyaka’dan Karabağlar’a kentin dört biryanında etaplar halinde çalışma yürütüyoruz. Birçok alanda altyapı çalışmalarımızı tamamladık. Bunları görmezden gelip belediyemizin kurumu olan İZBETON’a saldırmak vicdan sahibi kişilerin yapacağın bir şey değil” diye konuştu.


"UZLAŞIYA DAYALI DÖNÜŞÜM"

AK Parti iktidarının yaptığı rantsal dönüşüme göre yerinde dönüşümün daha uzun sürdüğünü savunan Polat, “İBB'nin hızlı bir kentsel dönüşüm gerçekleştirmesi için AKP'nin İstanbul Tarlabaşı'nda yaptığı gibi insanları yerinden uzaklaştırarak dönüşüm yapması gerekiyor. Tarlabaşı'ndaki gibi TOKİ eliyle üst gelir grubundaki insanlara konut yaparsınız. Rantı vatandaşa aktarmak istiyorsanız ve bizim yaptığımız gibi yerinde dönüşüm istiyorsanız çok hızlı olmayacaktır” dedi.


"İYİ YAPILANLAR ELEŞTİRİLİYOR"
 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Kiraz'da yapılması planlanan hastane ve Karabağlar'daki üniversite projelerinin halka anlatılmayan rantsal gerçekliğine dikkat çeken Polat, "İktidar partisinin dönüşüm projeleri meclisimizden geçti. Geçmeyenleri rantsal tarafları. Kamusal kurum yararı gösterip TOKİ eli ile ranta dönüştürülmesine itirazımız var” şeklinde konuştu.


"BAKANLIĞA ENGEL OLUYORLAR"
Yerel yönetimlerin gerçekleştiremedikleri kentsel dönüşümleri iktidarın da yapmasına müsaade edilmediğini ileri süren İBB AK Parti Gurup Başkan Vekili Özgür Hızal, “Karabağlar'da hem üniversite alanı hem de üniversite alanının çevresinde düşük gelirli hemşehrilerimiz için sosyal konut projeleri var. Ancak Karabağlar Belediyesi sürekli yargı yoluna başvurarak projenin iptali yönünde kararlar çıkarıp, bu projeyi engelliyor. Ben bu engellemelerin altında 'Biz yapamıyoruz, sizde yapamayın' gibi bir gerekçenin olduğunu düşünüyorum. Temel gerekçe AK Parti hükümetinin, bakanlığın yapmış olduğu yatırımların İzmir'de engellenmek istenmesi. Buna rağmen bakanlığımız İzmir'de ihtiyaç duyulan her bölgede bu tür kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili adım atmaya devam edecek" şeklinde konuştu.


"İZMİR SINIFTA KALDI"

Dönüşüme sadece konut olarak bakılamayacağını Kiraz’daki devlet hastanesinin de hizmet verebilecek sağlam bir yapıya dönüşümle kavuşabileceğine vurgu yapan Hızal, “Hastane projesinde de yine İBB projenin karşısında durarak yargı yoluyla engellemelerde bulundu. Kentsel dönüşüm dediğimiz konu çok komplike bir konu. Kentsel dönüşüm, bir yönüyle bakanlığın bir yönüyle yerel yönetimlerin bir yönüyle de vatandaşın paydaş olduğu çok ayaklı bir konu. Dolayısıyla bir ayağın sağlam olmaması kentsel dönüşümünde çok sağlıklı ilerlememesine neden olur. Bu anlamda bugüne kadar başta İzmir Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri gerek planlama gerekse kentsel dönüşüm hususunda sınıfta kaldı. Büyükşehir Belediyesi'nin yaklaşık 10 yıl önce yetkisini almış olduğu 7 farklı bölgedeki kentsel dönüşüm çalışmalarında 33 bin konutu dönüştürmesi gerekirken bu rakam 900'lerde kaldı. İzmir'de bir plan çalışmasının yapılma süresi minimum 6 yıl. Dolayısıyla bu planlamaları zamanında ve doğru yapmazsanız şehir merkezinde ve şehrin çeperlerinde çarpık yapılaşmayla karşı karşıya kalırız. Yerel yönetimler siyasi gerekçelerle Bakanlığın çalışmalarının karşısında olmamalı. Sonuçta bu çalışmalar İzmirlilerin yararına olacak çalışmalar" dedi.