Kentsel Dönüşümde sistem sil baştan değişiyor!
Kentsel Dönüşüm sisteminde değişikliğe gitmeye hazırlanan Çevre ve Şehircilik bakanı Murat Kurum'dan son dakika açıklaması! Her yıl 300 bin konut için düğmeye basılırken, müteahhitlere önemli kriterler getirilecek. Yatay mimari ile yüksek konutlar sonlanacak ve Hiçbir konut yarım kalmayacak...
Kentsel dönüşüm başta olmak üzere, yatay mimari, inşaat sektörü ve müteahhit firmalara neşter vurulacak, yeni kriterler getirilecek. Sistem her yönüyle değişime girecek. Türkiye'de süren kentsel dönüşüm çalışmaları 20 yıl devam edecek diyen Bakan Kurum, hedeflerinin ise her yıl için 300 Bin adet konutu dönüştürmek olduğunu söyledi. İşte Bakan Kurum'un son dakika kentsel dönüşüm açıklamaları ve diğer önemli ayrıntılar.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşüm ile alakalı son dakika önemli açıklamalarda bulundu. Kentsel dönüşümde sistem değişikliğine gidileceğini söyleyen Bakan Kurum, "hiçbir konutun inşaatının yarım kalmayacak" dedi.
Türkiye genelinde sürdürülen kentsel dönüşüm çalışmaları hızla devame derken sistem ile alakalı düzenlemelerde önemli yol alınıyor. Hükümetin gündeminden düşmeyen kentsel dönüşüm ve yatay mimari eş zamanlı uygulanacak. Özellikle büyükşehirlerde yüksek katlı binalara izin verilmeyecek.
7 temel hedefle kentsel dönüşüm
Her şehir için ayrı bir kentsel dönüşüm anayasası hazırlanıyor. Her belediye kendi il ve ilçesi için kentsel dönüşüm strateji belgesi hazırlayacak. Sadece ihtiyaç kadar konut üretilecek. Kentsel dönüşüm alanları ilan edilmeden önce vatandaşlardan talep toplanacak. Kentsel dönüşüm çerçevesinde yeni dönem 7 temel hedef üstüne inşa ediliyor. Afet risklerinin bertaraf edilmesi başta olmak üzere, çevresel, tarihi ve kültürel değerlerin korunması, yatay mimarinin esas alınması, engelli dostu şehirler kurulması, yapılaşma sonrası oluşacak değer artışının adil olarak paylaştırılması olarak açıklandı.
Kentsel dönüşümde sistem değişikliğine gidileceğini belirten Bakan Kurum, "Sisteminde değişikliğe gidilecek. Hiçbir konutun inşaatı yarım kalmayacak. Her yıl 300 bin konut dönüştürmek. Bunun 30 binini Bakanlık ve TOKİ yapacak. Kalanını ise özel sektör yapacak. 20 yıl gibi bir sürede kentsel dönüşümün tamamlanmasını sağlamak." diye konuştu.
Müteahhit sıkı sıkıya takip altında olacak!
Yatay mimari ile birlikte ihtiyaç kadar konut üretimi gerçekleştirilecek. Müteahhitler için ise sınıflandırmaya gidiliyor. Bu kapsamda özellikle kentsel dönüşüm yapacak mütreahhit belli kriterler taşıyacak. Teminat zorunluluğu ise bunlardan sadece biri. İnşaatın ilerleme seviyesine göre bakanlık tarafından satışlara izin verilecek. Ne kadar inşaat yaptıysa o kadar satış yapacak.
Kaynak: Emlak Pencerem