KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt: 'Güvenli bina için siyaset mühendisliği değil bilim'
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından TOKİ tarafından tünel kalıp sistemiyle yapılan binalarda herhangi bir hasar oluşmaması bu sistem ile bina inşasını gündeme getirdi.
İstanbul’da sosyal konut ve kentsel dönüşüm çalışmaları yapan İBB iştiraki olan KİPTAŞ’ın 2019’dan beri ürettiği konutlarda, tünel kalıp sistemini kullanımından vazgeçildiği öne sürüldü.
İddialar hakkında açıklama yapan KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, “Hem tünel kalıp hem konvansiyonel sistemle depreme dayanıklı yapılar inşa edilebilir Esas olan yapının mühendislik hizmetlerinden doğru şekilde faydalanmasıdır. Güvenli binalar, siyaset mühendisliğiyle değil, bilimle inşa edilir” dedi.
(Ali Kurt)
Tünel kalıp sisteminde mimari tasarımın sınırlı olduğunu söyleyen Kurt, “Konvansiyonel sistemle üretim hızında da sıkıntı yaşamadığımızı erken teslimlerde herkes görmüştür. Güvenli kurumları hassas dönemde karalamaktan kaçınmak gerekir. Ruhsat tarihi itibarıyla yürürlükte olan TS 500, Bina Deprem Yönetmeliği başta tüm yönetmelik ve şartnamelerle, zemin etüdü sonucuna uygun hazırlanan statik projeleri esas alıyoruz” diye konuştu.
TOKİ DE KULLANIYORKurt, TOKİ’nin de Güngören’de devam eden projelerinde konvansiyonel sistem kullandığını söyledi.